in

Fiili kapasite nedir? 

Belirli bir dönemdeki üretim düzeyini ifade eden kapasite alt dallara ayrılabiliyor. Bu sebeple pek çok kişi fiili kapasite nedir sorusunu araştırmaya başladı. Bilindiği üzere fiili kapasite, ulaşılabilecek gerçek çıktı düzeyinin ulaşılan kısmı olarak nitelendirilir. Peki, fiili kapasite nedir? İşte, fiili kapasite nedir sorusunun detaylı yanıtı… 

Ağırlıklı olarak öğrenciler tarafından araştırılan fiili kapasite nedir sorusu gündemdeki yerini aldı. Üretim gücünü ifade eden kapasite kavramı alt dallara ayrılıyor. Bu sebeple pek çok kişi fiili kapasite nedir sorusunu araştırıyor. Fiili kapasite kısaca, ulaşılan kesime verilen ad. Peki, fiili kapasite nedir? İşte tüm detaylar… 

Fiili kapasite nedir? 

İşletmelerin belirli bir sürede elde ettiği üretim miktarının yeterli talep olması durumunda satılan kısmına fiili kapasite denir. Başka bir deyişle fiili kapasite, ulaşılabilecek gerçek çıktı düzeyinin ulaşılan kısmıdır. Talepteki düşmeler, üretimdeki aksamalar gibi nedenlerle fiili kapasite pratik kapasitenin altında olabileceği gibi, talebin mevsimlik dalgalanmalara bağlı olması sonucu meydana gelen talep artışları sebebiyle de fiili kapasite, pratik kapasitenin üzerine çıkabilir. 

Kapasite, belirli bir dönemdeki üretim düzeyi veya üretim gücünü ifade eder. İşletme kapasitesi işletmelerin belli bir mal veya hizmeti üretebilme yetenek ve olanaklarını belli bir ölçü ile ifade eden bir kavramdır. Kapasite ölçüsü olarak çoğu kez üretim birimi kullanılır. Fiziksel üretim birimi miktarları ile ilgili ölçüler uzunluk, ağırlık, hacim veya sadece sayı olabilir. Bundan başka belli bir süre içinde üretilen mal veya hizmetin değeri de kapasite ölçüsü olarak kullanılabilmektedir. 

Kuramsal (Tam) Kapasite: uygulamalardaki hiçbir olumsuz durumu dikkate almayan, işletmenin üretebileceği en üst üretim miktarını temsil eder. 

Normal Kapasite: tam kapasite ölçüsünden çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek üretim dışı boş zamanlar düşüldüğünde kalan değere normal kapasite denir. (onarım, bakım, elektrik kesintisi vb.) 

Optimum Kapasite: birim başına sabit ve değişken giderler toplamının en az olduğu kapasitedir. 

Fiili Kapasite: işletmenin herhangi bir dönemdeki fiili veya gerçekleşen kapasitesidir. 

Atıl Kapasite: işletmenin belirli bir dönemdeki üretim kapasitesi normal kapasitesinin altında ise aradaki fark atıl kapasitedir. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0