in

Resmi Gazete özel isim mi? 

Mart ayında liselerde yapılamayan sınavların telafi edileceği açıklamasından sonra birçok öğrenci derslere ağırlık vermeye başladı. Birçok genç Resmi Gazete özel isim mi sorusunu da araştırmaya başladı. Özel isimlerin büyük yazılması kuralı sebebiyle merak edilen Resmi Gazete özel isim mi sorusunu sizler için yanıtladık. Peki, Resmi Gazete özel isim mi? İşte tüm detaylar… 

Resmi Gazete özel isim mi sorusu birçok kişi tarafından araştırılıyor. Ağırlıklı olarak lise ve üniversite gibi önemli sınavlara hazırlanan öğrencilerin gündeme getirdiği soru merak edilmeye devam ediliyor. Peki, Resmi Gazete özel isim mi? İşte, Resmi Gazete özel isim mi sorusunun detaylı cevabı… 

Resmi Gazete özel isim mi? 

T.C. Resmî Gazete, Türkiye’nin 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan resmî gazetesidir. Amacı, meclis ve cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan yasa, kararname, yönetmelik, genelge gibi kararları yayımlamaktır. Resmi gazete kelimesinin doğru kullanımı Resmi Gazete şeklindedir. Ayrıca Resmi Gazete özel bir isimdir. 

Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü, Varlık; Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi; Yorgun Herkül; Saraydan Kız Kaçırma, Onuncu Yıl Marşı vb. 

Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz: Milliyet gazetesi, Türk Dili dergisi, Halı Dokuyan Kızlar tab­losu vb. 

Kitap, makale, tiyatro eseri, kurum adı vb. özel adlarda yer alan kelimelerin ilk harfleri büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki küçük harfle yazılır: Mai ve Siyah, Suç ve Ceza, Leyla ile Mecnun, Turfanda mı, Turfa mı?, Diyorlar ki, Dünyaya İkinci Geliş yahut Sır İçinde Esrar, Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe, Ben de Yazdım, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu vb.  

Özel adın tamamı büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki de büyük harfle yazılır: DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ vb. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0