in

Zeytinyağlı su homojen mi heterojen mi? 

Yüz yüze yapılacak sınavlara hazırlanan öğrenciler zeytinyağlı su homojen mi heterojen mi sorusunu gündeme getirdi. Doğadaki maddelerin çoğu saf halde bulunmaz. Çevremizde gördüğümüz maddeler genellikle karışım halindedir. Soluduğumuz hava, yediğimiz çikolata, kek, içtiğimiz meyve suyu, süt hatta kullandığımız maddeni para değişik türde maddelerin karışımıdır. Peki, zeytinyağlı su homojen mi heterojen mi? İşte, zeytinyağlı su homojen mi heterojen mi sorusunun detaylı yanıtı… 

Zeytinyağlı su homojen mi heterojen mi sorusu son günlerde pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Ağırlı olarak öğrencilerin araştırdığı bu konu kimya dersinin alt başlıklarında yer alıyor. Üniversite ve liseye geçiş sınavlarına hazırlanan kişilerin yanı sıra yüz yüze yapılacak telafi sınavlarına hazırlanan öğrenciler de zeytinyağlı su homojen mi heterojen mi sorusuna yanıt arıyor. Peki, zeytinyağlı su homojen mi heterojen mi? İşte tüm detaylar… 

Zeytinyağlı su homojen mi heterojen mi? 

Tuzlu su, şekerli su, alkol – su, gazoz ve hava gibi birbiri içerisinde her bölümünde eşit şekilde dağılmış olan karışımlara homojen karışım denir. Zeytinyağının yoğunluğu sudan azdır ve bu sebeple zeytinyağı suyun yüzeyinde kalacaktır. Zeytinyağı suyun her tarafına eşit dağılmadığı için heterojen bir karışımdır. 

Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip dağılmasıyla oluşan karışımlara süspansiyon denir. Örneğin tebeşir tozu su karışımı bir süspansiyondur. Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. Bir sıvının veya bir katının gaz içinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlara aerosol denir. Duman ve sis örnek verilebilir. Bir maddenin sıvı içerinde “asılı” kalmasıyla oluşan heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır. 

Çözelti ve çözünürlük 

Bileşimi her yerde aynı olan karışımlara homojen karışım denir. Homojen karışımlara çözeltiler de denir. Bir çözelti çözücü ve çözünende oluşur. Çözünen daha az miktarda, çözücü ise çözünene göre daha fazla miktarda olan maddedir. Bir yemek kaşığı şeker suda çözündüğünde bileşimi her yerde aynı olan homojen karışım elde edilir. Bu homojen karışımda şeker çözünen su ise çözücüdür. Çözücüsü su olan çözeltilere sulu çözeltiler denir. 

Kimyacılar çözeltileri bir katıyı çözme gücüne bağlı olarak karakterize ederler. Bunlar doymuş çözelti, belirli bir sıcaklıkta, söz konusu bir çözücü ortamında bir katının çözünebilen maksimum miktarını içerir. Doymamış çözelti ise çözebilme gücünden daha az miktarda katı içerir. Bir üçüncü tür aşırı doymuş çözelti ise, doymuş çözeltide mevcut olandan daha fazla katı içerir. Aşırı doymuş çözeltiler çok kararlı çözeltiler değildirler. Zamanla çözünen maddenin bir kısmı kristal olarak, aşırı doymuş çözeltiden ayrılırlar. Kristalleşme, çözünen katının çözeltiden ayrılıp, kristaller oluşturma işlemidir. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0