in

Bayramda oruç tutulur mu? Bayramda oruç tutmak yasak mıdır? İşte Diyanet bilgisi ile açklama

Bayramda oruç tutulur mu sorusu günün aranan konuları arasında yerini alıyor. Bayram orucu, İslam dininde herhangi bir bayram için tutulan bir oruç değildir. Tam tersine, bayram günlerinde oruç tutmak yasaklanmıştır ve bayram günlerinin kutlanması öngörülmüştür. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi İslam bayramlarında oruç tutulmaz. Bunun yerine, bayram günlerinde sevinç, mutluluk ve dayanışma içinde olmak, akraba, komşu ve fakirleri ziyaret etmek, hediyeler vermek gibi ibadetler yapmak tavsiye edilir.

Bayram, İslam dininde sevinç ve mutluluğun kutlandığı bir dönemdir. Bu nedenle, bayram günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmez ve hatta yasaklanmıştır. İslam dininde Ramazan Bayramı (Şeker Bayramı) ve Kurban Bayramı olmak üzere iki büyük bayram vardır. Her iki bayramda da oruç tutulması yasaklanmıştır. Bunun yerine, bayram günlerinde sevinç, mutluluk ve dayanışma içinde olmak, akraba, komşu ve fakirleri ziyaret etmek, hediyeler vermek gibi ibadetler yapmak tavsiye edilir.

Bayram günlerinde oruç tutulur mu? (Diyanet Bilgisi)

Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir. Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0