in

Gebe hayvan kurbanlık olur mu? Gebe hayvanın kurban edilmesi caiz midir? (Diyanet bilgisi)

Genellikle hayvanların gebelik döneminde kurban edilmemesi tercih edilen bir uygulamadır. Gebelik dönemindeki hayvanlar genellikle üreme ve sağlıklı yavrular doğurma amaçlarıyla yetiştirilirler. Bu nedenle, bu hayvanların kurban edilmesi, hem anne hem de yavrularının sağlığı açısından risk taşıyabilir.

Dinî veya kültürel geleneklere bağlı olarak, bazı toplumlarda belirli koşullar altında gebe hayvanların kurban edilebileceği istisnalar olabilir. Ancak genel olarak, gebelik dönemindeki hayvanların kurban edilmesi yaygın bir uygulama değildir ve önerilmez. Gebe hayvanın kurban edilmesi caiz midir? (Diyanet bilgisi) Kurbanlık hayvanın kurban edilmeden önce doğurması durumunda ne yapılmalıdır? Gebe hayvanların kurban olarak da etlik olarak da kesilmesi uygun değildir. Ancak kesilmesi durumunda da kurban ibadeti yerine gelmiş olur. Kurban edilmek üzere belirlenen gebe bir hayvan kurban edilmeden yavrulayacak olursa iki yol izlenir: Ya o yavru da annesiyle birlikte kesilir, fakat sahibi etini yemez, yoksullara verir. Yerse kıymetini sadaka olarak vermelidir. Ya da kesilmez ve yavrunun kendisi ya da değeri fakirlere sadaka olarak verilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 466-467). Yavru, anne rahminde iken anne kesilirse, bu yavrunun etinin yenilip yenilmeyeceği konusu fukaha arasında ihtilaflıdır. Bu yavrunun eti İmam Ebû Hanîfe’ye göre yenilmez, İmam Şâfiî, Ebû Yûsuf ve Muhammed’e göre yaratılışı tamamlanmışsa yenilir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 153).

Dinî veya kültürel geleneklere bağlı olarak, bazı toplumlarda belirli koşullar altında gebe hayvanların kurban edilebileceği istisnalar olabilir. Ancak genel olarak, gebelik dönemindeki hayvanların kurban edilmesi yaygın bir uygulama değildir ve önerilmez.

Gebe hayvanın kurban edilmesi caiz midir? (Diyanet bilgisi)

Kurbanlık hayvanın kurban edilmeden önce doğurması durumunda ne yapılmalıdır?
Gebe hayvanların kurban olarak da etlik olarak da kesilmesi uygun değildir. Ancak kesilmesi durumunda da kurban ibadeti yerine gelmiş olur. Kurban edilmek üzere belirlenen gebe bir hayvan kurban edilmeden yavrulayacak olursa iki yol izlenir: Ya o yavru da annesiyle birlikte kesilir, fakat sahibi etini yemez, yoksullara verir. Yerse kıymetini sadaka olarak vermelidir. Ya da kesilmez ve yavrunun kendisi ya da değeri fakirlere sadaka olarak verilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 466-467).
Yavru, anne rahminde iken anne kesilirse, bu yavrunun etinin yenilip yenilmeyeceği konusu fukaha arasında ihtilaflıdır. Bu yavrunun eti İmam Ebû Hanîfe’ye göre yenilmez, İmam Şâfiî, Ebû Yûsuf ve Muhammed’e göre yaratılışı tamamlanmışsa yenilir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 153).

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0