Arapça’da sefer veya müsaferet olarak adlandırılan kelimeler Türkçede yolculuk anlamına gelir. Bir müslüman ikamet ettiği yerden kalkıp en az 85-90 km yol kat ederse seferi sayılır. Bu durumdaki kişiler içinse seferi namazı gibi bir kolaylık getirilmiştir. İşte seferi namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı…
Konu hakkında “Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman, eğer kafirlerin size kötülük etmesinden (fitne) korkarsanız, namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur” (en-Nisâ 4/101) ayeti yer almaktadır. Seferi yolcu olan kişinin, dört rekatlı farz namazlarını ikişer rekat olarak kılmasına izin verilir. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir.
Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir. “Ben misafirim, mukim olanlar namazını tamamlasın” der. Mukim olanlar, imam ikinci selamı verince “Allâh-ü Ekber” diyerek kalkar, aynen imamın arkasındaymış gibi kıyamda, kıraat etmeden (okumadan), Fatiha Suresi okuyacak kadar bekler. Rükû ve secdelerini yapar. İkinci rekata kalkar, yine Fatiha sûresi okuyacak kadar bekleyip rükû ve secdelerini yapar. Ettahiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena dualarını okur , selam vererek namazı bitirir. (Namaz Hocası)