in

Kalp kası sadece kalpte mi bulunur? 

Son günlerde pek çok kişi kalp kası sadece kalpte mi bulunur sorusunu araştırmaya başladı. Kalp kası hücreleri iğ şeklindedir. Hücre ortasında bulunan tek çekir­dekleri vardır. Düz kasın aktin ve miyozin iplikçikleri, hücre boyunca düzenli sıralanmadığı için bantlaşma görülmez. Düz kaslar, otonom sinirlerle uyarılıp çalıştırılır. Peki, kalp kası sadece kalpte mi bulunur? İşte, kalp kası sadece kalpte mi bulunur sorusunun detaylı yanıtı… 

Arama motorlarında sıkça araştırılan kalp kası sadece kalpte mi bulunur sorusu gündemdeki yerini aldı. Hücrelerinin sadece bir kısmı sinir hücre­leriyle bağlantılı olduğundan bu kaslar uyarıldığında uyarılan düz kas hücrelerinde oluşan aksiyon potansiyeli diğer düz kas hücrelerine uya­rıyı iletir. Bu kasların kasılmaları yavaş, istem dışı, ritmik ve uzun süre­lidir. Uyartı, hücreden hücreye aktarıldığı için yavaş kasılırlar ve uzun süre kasılı kalabilirler. Kasılmayı kalsiyum iyonları başlatır. Peki, kalp kası sadece kalpte mi bulunur? İşte, kalp kası sadece kalpte mi bulunur sorusunun detaylı cevabı… 

Kalp kası sadece kalpte mi bulunur? 

Kalp kası, kalp duvarlarında bulunan bir kas türüdür. İstemsiz çalışır. Bu mekanizma kalbin iç uyarımı sayesinde olmakta ve bu uyarımın esas iki öğesi bulunmaktadır. Bunlar atrio-ventrikuler ve sinoatriyal düğümlerdir. Kalp kasılma gücü ve kalp atım hızı otonom sistem tarafınca kontrol edilmektedir. Bu sistem ise nörohumoral bir mekanizmadır. Hormonların da kalp atımı üzerine olan etkisi otonom sinir sistemi tarafından regüle edildiği gibi, epinefrin gibi hormonlar direkt olarak kalbin frekansını artırabilir. 

Kalp kas hücrelerinin bir yılda sadece yüzde 0,5’i yenilenir. Bu ise ciddi hasarları onarmaya yetmez. Ölü hücrelerin yerini kalın ve sert bir yara dokusu aldığı için kalbin bir bölümü normal işleyişini yitirir. Bu şekilde kalp yetmezliği çeken hastalar için bugün tek çözüm kalp nakli. Kasın çalışmasını kontrol eden sinirler kalp kası içerisine yerleşmiş Purkinje telleridir. Sinirlerdeki bozulma kasta (myocardium) felce yol açar. Kas dokusu vücudun hareketini sağladığı için diğer dokulara oranla daha fazla oksijen ve enerjiye ihtiyaç duyar. Kalp kasında çekirdekler ortadadır ve her kalp kası hücresi arasında interkale diskler bulunur. Kas lifleri iskelet kasındaki gibi düz lifler şeklinde olmasına karşın bazen çatallanma yapar. Kalp kası fizyolojik tetanosa (kramp) uğramaz.Kalp kası kendi impulsunu kendi üretir.  

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0