in

Tuz kaynama noktasını düşürür mü?

Tuz kaynama noktasını düşürür mü sorusu son günlerde pek çok kişinin gündeminde. Suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, su moleküllerinin kap içerisinden çıkması ve gaz fazına geçmesi daha da zorlaşır. Halk arasında sıkça kullanılan suya tuz ekleyerek kaynatma yönteminin, erken sonuç alındığına dair yapıldığı söyleniyor. Peki, tuz kaynama noktasını düşürür mü? İşte, tuz kaynama noktasını düşürür mü sorusunun detaylı cevabı… 

Son günlerde pek çok kişi tuz kaynama noktasını düşürür mü sorusunu araştırmaya başladı. Halk arasında yaygın olarak kullanılan bu yöntem, iddia edilene göre vatandaşların zamandan tasarruf etmesini sağlıyor. Peki, tuz kaynama noktasını düşürür mü? Sizler için hazırladığımız haberimizde tuz kaynama noktasını düşürür mü sorusunu yanıtladık. İşte tüm detaylar…

Tuz kaynama noktasını düşürür mü? 

Normalde suyun kaynama noktasını yükseltmiş olmamızın, suyun daha geç kaynamasını sağlayacağını düşünmüş olabilirsiniz. Fakat burada ısı sığası faktörünü de hesaba katmak gerekiyor. Eğer suya tuz eklerseniz, tuzlu suyun 1 gramını 1 santigrat derece yükseltmeniz için gereken enerji miktarınız azalır. Yani tatlı suyun ısı sığası, tuzlu suyun ısı sığasından yüksektir. Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar. 

Isı sığası farkından dolayı tuzlu suyun sıcaklığı tatlı suya kıyasla daha hızlı yükselir. Fakat hala önümüzde tuzlu suyun daha yüksek olan kaynama noktası gerçeği var. Ayrıca suya tuz eklediğiniz zaman aynı hacimli suya kıyasla kütlesi daha fazla olacaktır. Yani henüz bu bilgiler, tuzlu suyun daha hızlı kaynayacağını göstermez. Kaynama noktasının buhar basıncına bağlıdır. Tuzlu suyun buhar basıncı, şekerli suyun bulunduğu kabın buhar basıncına göre daha küçük olacaktır. Kaynama noktası, buhar basıncının açık hava basıncına eşit olduğu an olarak adlandırılıyordu. Tuzlu suyun buhar basıncı daha az olacağından şekerli suya göre kaynaması daha uzun zaman alacaktır. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0