Ağırlıklı olarak öğrencilerin araştırdığı kimyasal tepkimede molekül sayısı korunur mu sorusu gündemdeki yerini aldı. Sınavlar başlamadan konularını pekiştirmek isteyen birçok kişi kimyasal tepkimede molekül sayısı korunur mu sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, kimyasal tepkimede molekül sayısı korunur mu? İşte, kimyasal tepkimede molekül sayısı korunur mu sorusunun yanıtı…
Kimyasal tepkimede molekül sayısı korunur mu?
Kimyasal tepkime sonucunda bileşikteki molekül sayısı, atom dizilişi, bağ türleri ve cinsleri değişebilmektedir. Kimyasal tepkimelerde enerji değişimi olur ama var olan enerji korunmaz. Molekül cinsi korunmaz ama atom sayısı ve toplam kütle özellikleri korunur. Yani tepkimeye giren kaç tane karbon, hidrojen ve oksijen atomu varsa, tepkime sonunda da o kadar sayıda ve çeşitte atom bulunur. Bu yüzden toplam kütle değişmez.
Kimyasal tepkime nedir?
Elementlerin birbirleri ile etkileşimi sonucu elektron alışverişi yapmaları sonucu oluşan olaylardır. Kimyasal tepkimeler kimyasal değişim sonrası meydana gelmektedir. Kimyasal tepkime sonucunda maddenin iç yapısı değişmektedir. Kimyasal değişim sonucu oluşan kimyasal tepkimeler çevremizde oldukça fazladır. Yanma, çürüme ve mayalanma kimyasal olaylara örnektir.
Kimyasal tepkimelerin özellikleri
Tepkimeye giren maddelerin atom türü ve sayısı değişmez. Toplam kütle değişmez. Kimyasal tepkimelerde atom sayısı ve çeşidi korunduğundan dolayı kütle de korunur. (Kütlenin korunumu kanunu) Var olan molekül sayısında değişmeler söz konusu olabilmektedir.