in

Süt veren inek kurbanlık olur mu? 

İslam aleminin önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı süt veren inek kurbanlık olur mu sorusuyla gündemdeki yerini aldı. Yardımlaşmayı ve paylaşmayı sağlayan bu bayram Müslümanların önemli bayramlarından biri. Pek çok vatandaş da süt veren inek kurbanlık olur mu sorusunu araştırıyor. Peki, süt veren inek kurbanlık olur mu? İşte tüm detaylar… 

3 ayların başlamasıyla yaklaşan Ramazan heyecanıyla birlikte Kurban Bayramı’na da gün sayılmaya başladı. Bu sebeple pek çok Müslüman vatandaş süt veren inek kurbanlık olur mu sorusunu gündeme getirdi. Arama motorlarında sıkça araştırılan konu sosyal medyanın da gündeminde. Peki, süt veren inek kurbanlık olur mu? İşte, süt veren inek kurbanlık olur mu sorusunun detaylı cevabı… 

Süt veren inek kurbanlık olur mu? 

Sütlü olan sütü sağılan hayvanı kurban etmek mekruhtur. İlaçsız ve hastalıksız sütü kesilen ve doğurması yakın olan hayvanı ve yavrusu küçük olan hayvanı da kurban olarak kesmek mekruhtur. Ayrıca alınan kurbanlık hayvanların da sütünü sağmak ve onu içmek caiz olmaz. Eğer sütü sağılmış ise onu tasadduk etmek gerekir. Parayla satılması da caiz değildir. 

Memelerinden süt gelen keçi kurban olur mu? Memelerinden süt gelen keçi kurban olur, caizdir. Şayet kurbanlık hayvanın memelerine süt dolar da rahatsızlık verirse bakılır; eğer kesim zamanı yakınsa, memesine soğuk su serpilerek sütünün çekilip gitmesi sağlanmaya çalışılır. Eğer kesim zamanı yakın değilse, o zaman hayvanın sütü sağılarak tasadduk edilir. Yani kurbandan bir şekilde istifade edilerek menfaat sağlanmışsa, bu menfaatle birlikte menfaat temini esnasında hayvanın vücudundan eksilen kıymet de tasadduk edilir. 

Kurban Bayramı’nın önemi 

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. 

Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0