in

Toprak testiye konulan su neden soğuk kalır? 

İnsanlık tarihinin başlarına dayanan tarihiyle dikkat çeken toprak testiye konulan su neden soğuk kalır sorusu araştırılmaya başladı. Günümüzde de kullanılan topraktan yapılan nesneler, taşıma, saklama ve bulundurma işlevlerinde ihtiyaç duyulduğu için keşfedilmiş bir unsur. Geçmişten günümüze uzanan toprak çömlek ve testiler kimi zaman işlevsel kimi zaman da yöresel etkiler taşımakta. Peki, toprak testiye konulan su neden soğuk kalır? İşte, toprak testiye konulan su neden soğuk kalır sorusunun detaylı yanıtı… 

Toprak testiye konulan su neden soğuk kalır sorusu son günlerde birçok kişi tarafından araştırılıyor.  İnsanlık tarihinin önemli bir parçasını oluşturan ve ısı koruma özelliği sebebiyle dönemin saklama kabı olarak kullanılan toprak testiye konulan su neden soğuk kalır sorusu merak edilmeye devam ediyor. Peki, toprak testiye konulan su neden soğuk kalır? İşte tüm detaylar… 

Toprak testiye konulan su neden soğuk kalır? 

Taşıma, saklama ve bulundurma gereksiniminden dolayı insanın varoluşuyla birlikte kullanılmaya başlanan su kapları; yeni malzemelerin keşfine kadar sadece geleneksel çömlekçi ürünler olarak üretildiği ve bu üretimlerin; form, fonksiyon ve biçim özelliklerinin de ön planda tutularak çeşitlendirildiği bilinmektedir. İnsanlar; hayati önem taşıdığı için çömlekçilik sanatında ilk önce su taşıma ve saklama kapları ihtiyacını çözmeye çalışmıştır. Yapılan çalışmalar ile geçmişten günümüze geliştirilen çömlekçi ürünleri; insanların inançlarını, sevinçlerini, üzüntülerini, ritüellerini kısaca yaşamlarını yansıtan belgesel niteliğinde ürünler olmuş gerek işlev gerekse görsel estetik olarak yaşam konforu ve ihtiyacına önemli katkılarda bulunmuştur. 

Anadolu’da geleneksel çömlek üretimi olan ilk su taşıma kapları; “İbrik”, “Sürahi” en yaygın olarak da “Testi”, gibi isimlerle anılmaktadır. Su içmek için kullanılan küçük kaplar ise “kâse”, “çanak”, “bardak” “maşrapa” gibi isimlerle tanınmaktadır. Testilerin suyu soğuk tutma özellikleri ise istenmeyen bir nitelikten, geçirimli olmalarındandır. Testiler düşük derecelerde pişirildikleri için nispeten gözenekli kalırlar. İçlerindeki suyu hafif hafif gözeneklerinden dışarı vererek terlerler. Bu terleme olayı aynen insanda olduğu gibi buharlaşma yoluyla ısı düzenlemesi yapar, serinlemeyi sağlar. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0