in

Viski nasıl yapılır?

Yaşam suyu anlamına gelen viskinin adı ilk olarak 1494 yılında ortaya çıkmıştır. Globalde birçok ülke tarafından üretilen viski sek, sulu, buzlu ve çeşitli ve farklı içeceklerle karıştırılarak içilir. Viski temele bakıldığında Arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür alkollü içkidir. Viski üretmek için bazı ham maddelere ihtiyaç vardır. Bunların en başında ise tahıl gelir. En fazla kullanılan tahıl ise arpadır. Bununla birlikte buğday, çavdar, mısır ve yulafta kullanılır. Ardından damıtma işleminin gerçekleştirilmesi için imbik gerekir. Arpaların ıslatılarak çimlendirilmesiyle başlayan işlem arpanın kurutulmasıyla devam eder. Kurutulan arpa değirmenlere alınır ve çekilerek rengi sarıya yakın şekilde kaba bir un haline getirilir. Bu un çok ılık su ve maya ile karıştırılarak büyük tanklarda fermantasyon işlemi başlatılır. Burada mayanın görevi arpanın içerisindeki nişastayı alkole çevirebilmek. Bu işlem sona erdiğinde yüzde 8’lik alkol ortaya çıkıyor. Elde edilen alkol imbiklerde daha yüksek alkole çevriliyor. Bu işlem sonucunda renksiz kokusuz içilmeye uygun olmayan ham viski elde ediyor. Ham viski özel fıçılarda en az 3 yıl bekletiliyor ve asıl viski ortaya çıkıyor. Bu sürenin kimi zaman 8 yıla kadar çıktığını da belirtelim. Şunu da söylemekte fayda var ki viski evde üretilemez.

Yaşam suyu anlamına gelen viskinin adı ilk olarak 1494 yılında ortaya çıkmıştır. Globalde birçok ülke tarafından üretilen viski sek, sulu, buzlu ve çeşitli ve farklı içeceklerle karıştırılarak içilir. Viski temele bakıldığında Arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür alkollü içkidir.

Viski üretmek için bazı ham maddelere ihtiyaç vardır. Bunların en başında ise tahıl gelir. En fazla kullanılan tahıl ise arpadır. Bununla birlikte buğday, çavdar, mısır ve yulafta kullanılır. Ardından damıtma işleminin gerçekleştirilmesi için imbik gerekir. Arpaların ıslatılarak çimlendirilmesiyle başlayan işlem arpanın kurutulmasıyla devam eder.

Kurutulan arpa değirmenlere alınır ve çekilerek rengi sarıya yakın şekilde kaba bir un haline getirilir. Bu un çok ılık su ve maya ile karıştırılarak büyük tanklarda fermantasyon işlemi başlatılır. Burada mayanın görevi arpanın içerisindeki nişastayı alkole çevirebilmek. Bu işlem sona erdiğinde yüzde 8’lik alkol ortaya çıkıyor.

Elde edilen alkol imbiklerde daha yüksek alkole çevriliyor. Bu işlem sonucunda renksiz kokusuz içilmeye uygun olmayan ham viski elde ediyor. Ham viski özel fıçılarda en az 3 yıl bekletiliyor ve asıl viski ortaya çıkıyor. Bu sürenin kimi zaman 8 yıla kadar çıktığını da belirtelim. Şunu da söylemekte fayda var ki viski evde üretilemez.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0