Tavlanın tam kökeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, tarihi Pers İmparatorluğu’na kadar uzanan bir tür zar oyunu olduğuna inanılmaktadır. Tavla, birçok kültürde farklı varyasyonlarıyla var olan bir oyundur. Örneğin, Yunanistan’da “tavli”, İran’da “takhteh”, İsrail’de “shesh besh” ve İngiltere’de “backgammon” olarak bilinir. Tavlanın günümüzdeki modern formu, Avrupa’da ortaya çıkmıştır ve oyun, 17. yüzyılda İngiltere’de “backgammon” olarak bilinmeye başlamıştır.
TAVLA NASIL OYNANIR?
Tavla, iki kişiyle oynanan bir zar oyunudur. Oyunun amacı, taşları rakibin atışına göre hareket ettirerek, önceden belirlenmiş bir bölgede (genellikle karşı tarafın kalesinde) tüm taşları toplamaktır. Aşağıdaki adımlar, tavla oynamak için genel bir kılavuz sunar:
Taşlar oyuna dizilir. Her oyuncu, 15 taşını önceden belirlenmiş bölgeye dizilir. Oyuncular, karşı tarafın sağındaki kendi taşlarını kullanırlar.
Oyuncular zar atarlar. Oyuncular, önce bir zar atarlar. Atılan sayılar, her oyuncu tarafından ayrı ayrı kaydedilir.
Taşlar hareket eder. Atılan sayılara göre, oyuncular taşlarını hareket ettirirler. Taşları rakip tarafın taşlarına değil, boşluklara hareket ettirirler. Eğer rakibin taşı, oyuncunun taşı tarafından kaplanırsa, rakip taşı oyundan çıkarılır ve oyuncu onu bir sonraki turda tekrar oyuna getirir.
Tüm taşlar belirlenmiş bölgeye getirilir. Oyuncular, tüm taşlarını önceden belirlenmiş bölgeye (genellikle karşı tarafın kalesinde) getirmeye çalışırlar. Tüm taşlarını ilk getiren oyuncu oyunu kazanır.
Çift atma durumunda, aynı sayıyla tekrar atılır. Eğer oyuncu iki zarla da aynı sayıyı atarsa, oyunu kazanması için, o sayıyı tekrar atması gerekmektedir.
Oyuncular, birbirlerinin taşlarını engellemek için stratejiler geliştirebilirler. Oyuncuların taşlarını en iyi şekilde hareket ettirmeleri, rakibin taşlarını engellemesi ve onların taşlarını oyun dışı bırakması gerekmektedir.
Tavla oynamak için daha detaylı kurallar, farklı oyun türleri ve stratejiler bulunmaktadır. Ancak yukarıdaki adımlar, tavla oynamak isteyenler için genel bir fikir sağlamaktadır.