Bir sanal makinenin diğer kaynakla iletişim kurmasını sağlayan Endpoint nedir ve ne amaçla kullanılır sorularıyla araştırılıyor. Teknolojiyle ilgilenen birçok kişinin gündeme getirdiği Endpoint nedir ve ne amaçla kullanılır soruları sosyal medyada da tartışılan başlıklar arasında. Peki, Endpoint nedir ve ne amaçla kullanılır? İşte, Endpoint nedir ve ne amaçla kullanılır sorularının detaylı cevapları…
Endpoint nedir ve ne amaçla kullanılır?
Windows Azure’da oluşturduğunuz tüm sanal makineler, aynı bulut hizmeti veya sanal network içindeki diğer makinelerle özel bir network kanalı kullanarak otomatik olarak iletişim kurabilir. Ancak, bir sanal makinenin internet üzerindeki diğer kaynaklarla veya diğer sanal network’ler ile iletişim kurmasını istiyorsanız, bir Endpoint eklemeniz gerekir. Endpoint oluştururken public/private port ve protokol belirleyebilirsiniz. Dışarıdaki kaynaklar, TCP veya UDP protokolünü kullanarak bir Endpoint’e bağlanabilir. TCP protokolünden hem HTTP hem de HTTPS iletişim kurmak mümkündür.
Windows Azure’da yeni oluşturduğunuz sanal makinelerde varsayılan olarak bir ya da iki Endpoint bulunur. Bunlardan biri sanal makineye RDP ile bağlanabilmeniz için gerekli olan Endpoint, diğeri de sanal makine oluştururken Availability Set belirlediğiniz son ekrandaki “Enable Windows Powershell Remoting” seçeneğini etkinleştirmeniz durumunda oluşturulan Endpoint’tir. Sanal makinenize yeni bir Endpoint eklemek için makinenizin Dashboard sayfasında üst menüden Endpoints’i tıklayın.
Sanal makinenizin Dashboard sayfasında Endpoints’i tıklayın. Açılan ekranın alt tarafında yer alan Add düğmesini tıklayın. Add’i tıklayın. Açılan ekranda yeni bir Endpoint oluşturmanızı veya mevcut Endpoint’lerden birine load balancing uygulamanızı sağlayacak seçenekler yer alır. Load balancing seçeneğinin etkin olması için birden fazla sanal makinenizin olması gerekir. Tek bir makineniz varsa bu seçenek devre dışı bırakılır. Seçiminizi yaptıktan sonra ileri okunu tıklayın.
Açılan ekranda oluşturacağınız Endpoint için Ad, Protokol, Public Port ve Private Port girmeniz istenecek. Burada örnek olması açısından HTTPS üzerinden erişim için istediğim Endpoint’in bilgilerini girdim. Formdaki ad alanına istediğinizi yazabilirsiniz. Protokol menüsünde ise TCP ve UDP olmak üzere iki seçenek yer alıyor. Ayrıca, bir sanal makineye eklenen her Endpoint’e, iletişim için bir public bir de private port atanır. Private port, sanal makine üzerinde iletişim kuralları tanımlamak için kullanılırken public port, Windows Azure load balancer tarafından sanal makineyle harici kaynaklar arasında iletişim kurmak için kullanılır. Private port değerini ve oluşturduğunuz sanal makine üzerindeki firewall ayarlarını kullanarak dışarıdan gelen trafiği istediğiniz şekilde yönlendirmeniz mümkündür.