in

Arın Aksoy kimdir? 

Arın Aksoy kimdir sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) kurucusu, Prof. Dr. Muammer Aksoy’un oğlu olarak tanınan Arın Aksoy’un hayatı merak edilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, Türk Hukuk Kurumu ve Ankara Barosu eski başkanlarından Cumhuriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Muammer Aksoy, katledilişinin 31. yıldönümünde mezarı başında anıldı. Peki, Arın Aksoy kimdir? İşte, Arın Aksoy kimdir sorusunun detaylı cevabı… 

Prof. Dr. Muammer Aksoy’un oğlu Arın Aksoy kimdir sorusuyla gündemdeki yerini aldı. Hukukçu, siyaset adamı ve yazar kimliğiyle tanınan Muammer Aksoy’un katledilişinin 31. yıldönümünde anıldı. Makine mühendisi olarak bilinen Arın Aksoy kimdir sorularının hedefinde. Peki, Arın Aksoy kimdir? İşte tüm detaylar… 

Arın Aksoy kimdir? 

Prof. Muammer Aksoy’un oğlu Arın Aksoy, o dönemde “Hep siyasetten uzaklaşmasını istedim. Çok açık fikirliydi. Aksak gördüğü her şeye karşı çıkardı. Ben bunun bir gün böyle olacağını biliyordum’’ sözleriyle gündeme gelmişti. Ayrıca, Arın Aksoy’a babasının öldürülmesinin ardından, “Ben burada olsaydım bunlar olmazdı” şeklindeki sözleriyle de birçok kişinin merak ettiği isimlerden biri olmuştu. Arın Aksoy, makine mühendisi olarak tanınıyor. Babasına olan bağlılığı ile tanınan Aksoy, siyasetle bir ilgisinin olmadığını da sürekli vurguluyor.  

Muammer Aksoy kimdir? 

Hukukçu, siyaset adamı ve yazar Muammer Aksoy, 1917 yılında doğdu. 1961 Anayasası’nı hazırlayan komisyonun sözcülüğünü yaptı.  İbradı’lı Hacı Musazade Numan Aksoy ve Hattatzade Mustafa Hulusi’nin kızı Nadire Aksoy’un oğludur. Kardeşleri Prof. Dr. Muzaffer Aksoy, Nilüfer Pehlivanlı, Dr. Fikret Aksoy ve Sevim Batukan’dır. Ülke Aksoy ile evli olan Muammer Aksoy, Işık ve Arın isminde iki oğul ile Aslı, Muammer Can Aksoy ve İlke Aksoy isimli üç toruna sahiptir. 

Tüm derslerinden tam not alarak 1939’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde doktora yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi’nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne girdi. 27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde profesör oldu. Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961) ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı. CHP parti meclisi üyeliği görevlerini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırasından sonra tutuklandı, fakat yargılama sonucunda aklandı. 1977’de CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980’den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi. 

1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurdu. 31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler’deki evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü. Cenazesi 3 Şubat günü Ankara Maltepe Camii’den kaldırılarak Cebeci Asrî Mezarlığı’nda toprağa verildi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bir dersliğe adı verilmiştir. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0