in

Çarşamba günü tırnak kesilir mi?

Çarşamba günü tırnak kesilir mi sorusu bugünlerde arama motorlarında birçok vatandaş tarafından araştırılıyor. Dinen büyük bir önem taşıdığı el ve tırnak temizliği konusunda dinen uygun bir günün olup olmadığı merak ediliyor. Vatandaşlar dinen uygunluğu açısından tırnak kesiminin hangi gün yapılıp yapılmaması gerektiği hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, tırnaklar Çarşamba günü kesilir mi? Çarşamba günü tırnak kesilir mi? Çarşamba günü tırnak kesmek günah mı? İşte, merak edilenler…

Geçmişten günümüze tırnak kesimi konusunda kulaktan dolma “gece tırnak kesilmez” “Salı günü tırnak kesmek günah”, “Cuma günü tırnak kesmek sevap” gibi farklı farklı bilgiler arasında vatandaşlar doğrusunu öğrenmek istiyor. Peygamber Efendimizin dünya üzerinde bulunan beş temizlikten birinin tırnak olarak bildirmesi üzerine büyük önem kazanan tırnak kesimi hangi gün yapılmalı? Çarşamba günü tırnak kesilir mi? Dinen hangi gün tırnak kesmek uygun? Peki, sünnete uygun tırnak nasıl kesilir? Tırnaklar hangi gün kesilmeli? Çarşamba günü tırnak kesilir mi? İşte, merak edilenler…

ÇARŞAMBA GÜNÜ TIRNAK KESİLİR Mİ?
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir.

Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah’a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah’ındır. Kim, bu günlere uğursuzluk izafe ederse, kendi uğursuzluğunu bulur. Kim de Allah’tan başka hiçbir şeyin, fayda ve zarar vermeyeceğine tam olarak inanırsa, bu meselede hiçbir şeyin ona kötü tesiri olmaz.

Bir gün Harun Reşid, İmam Ebû Yusuf’a: “Geceleyin tırnak kesilebilir mi?” diye sorar. İmam: “Evet, kesilebilir.” diye cevap verir.

Harun Reşid, bu sefer İmam Ebû Yusuf’a: “Peki, bunun delili nedir?” diye ikinci bir soru yöneltir.

Ebû Yusuf: “Hayırlı, yararlı işlerde acele ediniz.” (bk. Müslim, İman 186) mealindeki hadis-i şerifi okuyarak onun sorusunu cevaplar. (bk. el-Feteva-yı Hindiye, 5/35) Tırnaklar uzadıkça, parmağa zarar vermeyecek şekilde dipten kesilir.

Günümüzde pek çok kimsenin süslenmek veya farklı bir düşünce ile uzattığı tırnaklar, İslam ahlâkı ile bağdaşmayan bir harekettir.

Ayrıca tırnak altlarında oluşacak birtakım birikintilerin, insan sağlığı açısından çeşitli tehlikeleri vardır. Bilhassa yemek yapımı ile uğraşan kişilerin tırnaklarını kesmeye ve el temizliğine daha çok önem vermeleri gerekir.

Çarşamba günleri tırnağın kesilip kesilmemesi konusunda kesin bir hüküm yer almamaktadır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0