in

Dalaksız yaşanır mı? 

Dalaksız yaşanır mı sorusu birçok kişi tarafından araştırılıyor. Dalak görevleri ile beraber insan vücudunun fonksiyonel yapısı noktasında önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Pek çok farklı görevi ile beraber düzenli olarak çalışır. Peki, dalaksız yaşanır mı? İşte, dalaksız yaşanır mı sorusunun detaylı yanıtı… 

Arama motorlarında aratılan dalaksız yaşanır mı sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Vücutta yer alan kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırmak suretiyle, bunların içerisinde bulunan demiri yeniden vücutta kullanıma sokması ile beraber dalak önemli bir göreve sahiptir. Bu görevi ile beraber aynı zamanda pek çok farklı fonksiyonel bir çalışma prensibi oluşturur. Peki, dalaksız yaşanır mı? İşte, dalaksız yaşanır mı sorusunun detaylı cevabı… 

Dalaksız yaşanır mı? 

Dalak bağışıklık sistemi ve kan hücreleri ile ilgili önemli görevlere sahip olsa da insan hayatı için olmazsa olmaz bir organ değildir. Çocuklarda dalak çok önemli bir rol oynar ve yaş ilerledikçe dalağın işlevleri nispeten azalır. Dalağın kan akımındaki hücreleri süzüp temizlemesi ile ilgili işlevinin aksaması ciddi sorunlar yaratmaz; zira, diğer bazı organlar bu görevi üstlenebilir. Bu bakterilerin ortak özelliği kapsüllü olmalarıdır; bunlar arasında en önemli olan üç tanesi şunlardır: Neissera MeningitidisStreptococcus Pneumonia (Pnömokoklar) ve Haemophilus influenza. Dalak yokluğunda ortaya çıkabilecek en ciddi sorun olan “OPSI (Overwhelming Post-Splenectomy InfectionSplenektomi Sonrası Ağır Enfeksiyon)” bu bakterilerin kontrolsüz enfeksiyonu sonucunda meydana gelir. OPSI çok ağır ve ölümcül bir durumdur. En sık dalağın çıkartılmasında sonraki iki sene içinde görülse de hayat boyu azalsa da risk devam eder. Bu nedenle dalak planlı olarak çıkartılacaksa ameliyattan önce, eğer acil veya beklenmedik bir durumda çıkartıldıysa ameliyattan sonra bu bakterilere karşı aşılama yapılır. Kişi bundan sonraki tüm hayatı boyunca düzenli olarak bu aşıları olmalıdır. 

Dalağın görevi nedir? 

Vücudun belli bir noktasında yer alan dalağın pek çok değişik görevi bulunmaktadır. Her bir görev bütün diğer organlar ve yapısı ile beraber senkronize çalışarak devam eder. Akyuvar olarak bilinen lenfositleri üretir. Yaşlanmış olan alyuvarlar büyük dalak hücreleri ile beraber yok edilir. Dalak özellikle memeli canlılar için kırmızı kan hücrelerinin depolanması noktasında görev alır. Yüksek enerjiye ihtiyaç duyulduğu durumlarda dalak kasılmak suretiyle, vücuda kan pompalanmasına olanak verir. Vücudun mikroplara karşı mücadele göstermesi adına hücre üretimi sağlar. Anne karnında fetüs bölümünde yer alan alyuvar üretiminin gerçekleştiği yerdir. Bu gibi farklı görevleri ile beraber dalak insan vücudu için sağlıklı bir yaşam sürmek adına çok önemlidir. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0