in

İçme suyunda nelere dikkat edilmeli?

Ambalajlı sular; Doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve içme suları olarak isimlendirilmektedir. Doğal Kaynak sularında ozonlama, doğal mineralli sularda ozonlama ve florürün uzaklaştırılması için aktif alüminyum kullanımı dışında dezenfeksiyon vb. herhangi bir işlem uygulanamamaktadır. İçme sularına ise dezenfeksiyon vb. uygulamalar dahil her türlü işlem uygulanabilmektedir. Ambalajlı suların izinlendirilmesi çalışmaları il sağlık müdürlüklerimiz tarafından yürütülmektedir. Üretim izni verilen bütün ambalajlı sular Bakanlığımızca denetlenmektedir. Su üretim tesisleri İlgili mevzuat gereği yılda en az 4 kez il sağlık müdürlükleri, bir kez de Bakanlığımız tarafından denetlenmektedir. İzin verilen tesislerde dolumu yapılarak piyasa sunulan suların aynı zamanda piyasa denetimleri de il sağlık müdürlüklerimiz tarafından yapılmaktadır. Denetimlerde suyun etiket bilgileri, ambalajlar ve kapakları incelenmekte incelenen ürünlerin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılarak su niteliğinin uygun olup olmadığı da incelenmektedir. Damacana sularında nelere dikkat edilmeli? Suyun etiketi sağlam ve okunaklı şekilde ürünün üzerinde olmalı Suyun etiketinde; Suyun adı, cinsi, imal edildiği yerin adresi, Valilikçe verilen izninin tarih ve sayısı, suyun sahip olduğu analiz değerleri, Suyun imal ve son kullanma tarihi ile parti ve seri numarası mutalaka bulunmalıdır. Damacaların üzerinde ürün güvenliğini sağlamak için hava ve su sızdırmayan, kap ve kapağı içine alacak şekilde yapıştırılmış, güvenlik bandı bulunmalıdır. Kapak ve güvenlik bandı üzerinde suyun markası yazılı olmalı. Kapağı ya da güvenlik bandı açılmış veya zarar görmüş ürünler satın alınmamalıdır. Damacana su nasıl saklanmalı? Serin, kuru, güneş ışığından uzak, Temiz ve kokusuz bir yerde, Tüp, deterjan gibi kimyasal maddelerden etkilenmeyecek şekilde, Kapakları kapalı olacak şekilde muhafaza edilmelidir. Tüp, otogaz, petrol ürünleri ve benzeri kimyasal maddelerle birlikte taşınan ya da satışa sunulan yerlerden su satın alınmamalıdır. Damacana sular, kapağı açıldıktan sonra en geç 1 hafta içinde tüketilmelidir. Damacana pompası kullanıyorsanız bunlara dikkat Pompa alırken mutlaka iç aksamında metal aksam var ise paslanmaz malzeme kullanıldığına ve kullanılan plastiğin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Kullanım şekline bağlı olarak damacana pompalarının ömrü değişir. Suya doğrudan temas eden bu cihazların temziliği sağlıklı su içmeniz açısından çok önemlidir. Mikroorganizmalar zamanla çoğalarak damacana pompalarının üzerinde beyaz, yeşil ya da kahverengi kümecikler oluşturabilir. Suyun tadında ve kokusunda istenmeyen değişikliklere neden olabilirler. Gerekli temizlik yapılmadığında ortamda bulunan mikroorganizmalar ve yabancı maddeler damacana pompalarının üzeinde birikip suya bulaşabilirler. Pompa damacana üzerinde ikan kullanım sonrasında ağız kısmındaki tıpa mutlaka kapalı tutulmalıdır

Ambalajlı sular; Doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve içme suları olarak isimlendirilmektedir. Doğal Kaynak sularında ozonlama, doğal mineralli sularda ozonlama ve florürün uzaklaştırılması için aktif alüminyum kullanımı dışında dezenfeksiyon vb. herhangi bir işlem uygulanamamaktadır. İçme sularına ise dezenfeksiyon vb. uygulamalar dahil her türlü işlem uygulanabilmektedir.

Ambalajlı suların izinlendirilmesi çalışmaları il sağlık müdürlüklerimiz tarafından yürütülmektedir. Üretim izni verilen bütün ambalajlı sular Bakanlığımızca denetlenmektedir. Su üretim tesisleri İlgili mevzuat gereği yılda en az 4 kez il sağlık müdürlükleri, bir kez de Bakanlığımız tarafından denetlenmektedir. İzin verilen tesislerde dolumu yapılarak piyasa sunulan suların aynı zamanda piyasa denetimleri de il sağlık müdürlüklerimiz tarafından yapılmaktadır. Denetimlerde suyun etiket bilgileri, ambalajlar ve kapakları incelenmekte incelenen ürünlerin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılarak su niteliğinin uygun olup olmadığı da incelenmektedir.

Damacana sularında nelere dikkat edilmeli?

Suyun etiketi sağlam ve okunaklı şekilde ürünün üzerinde olmalı

Suyun etiketinde;
Suyun adı, cinsi, imal edildiği yerin adresi,
Valilikçe verilen izninin tarih ve sayısı, suyun sahip olduğu analiz değerleri,
Suyun imal ve son kullanma tarihi ile parti ve seri numarası mutalaka bulunmalıdır.

Damacaların üzerinde ürün güvenliğini sağlamak için hava ve su sızdırmayan, kap ve kapağı içine alacak şekilde yapıştırılmış, güvenlik bandı bulunmalıdır.

Kapak ve güvenlik bandı üzerinde suyun markası yazılı olmalı.
Kapağı ya da güvenlik bandı açılmış veya zarar görmüş ürünler satın alınmamalıdır.

Damacana su nasıl saklanmalı?

Serin, kuru, güneş ışığından uzak,
Temiz ve kokusuz bir yerde,
Tüp, deterjan gibi kimyasal maddelerden etkilenmeyecek şekilde,
Kapakları kapalı olacak şekilde muhafaza edilmelidir.
Tüp, otogaz, petrol ürünleri ve benzeri kimyasal maddelerle birlikte taşınan ya da satışa sunulan yerlerden su satın alınmamalıdır.
Damacana sular, kapağı açıldıktan sonra en geç 1 hafta içinde tüketilmelidir.

Damacana pompası kullanıyorsanız bunlara dikkat

Pompa alırken mutlaka iç aksamında metal aksam var ise paslanmaz malzeme kullanıldığına ve kullanılan plastiğin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.

Kullanım şekline bağlı olarak damacana pompalarının ömrü değişir.

Suya doğrudan temas eden bu cihazların temziliği sağlıklı su içmeniz açısından çok önemlidir.

Mikroorganizmalar zamanla çoğalarak damacana pompalarının üzerinde beyaz, yeşil ya da kahverengi kümecikler oluşturabilir. Suyun tadında ve kokusunda istenmeyen değişikliklere neden olabilirler.

Gerekli temizlik yapılmadığında ortamda bulunan mikroorganizmalar ve yabancı maddeler damacana pompalarının üzeinde birikip suya bulaşabilirler.

Pompa damacana üzerinde ikan kullanım sonrasında ağız kısmındaki tıpa mutlaka kapalı tutulmalıdır

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0