in

Kalp krizi belirtisi nelerdir? Kalp krizi anında ne yapılmalıdır?

Kalp Krizi Belirtileri: Genellikle göğüste ağrı ve huzursuzluk hissi ile başlar birkaç dakikadan daha uzun sürer, tekrarlar. Göğüste huzursuzluk basınç, sıkışma veya doluluk gibi hissedilebilir. Ağrı veya huzursuzluk kol, omuz, dirsek, çene, sırtta da hissedilebilir. Diğer semptomlar bulantı, kusma, bitkinlik, soluk görünme, soğuk terlemedir. Kadınlarda nefes darlığı, bulantı, kusma, sırt ve çene ağrısı daha çok görülür. Uzun süredir diyabeti olan kişilerde diyabetin sinirleri etkilemesi nedeniyle ağrı olmayabilir. Kalbi besleyen damarlarda tam değil kısmi tıkanıklık olursa az da olsa kan akımı devam ediyorsa göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi olur, kısa sürer. Kol, sırt, çene, boyun ve mideye yayılabilir. Aktivite, stres, aşırı sıcak veya soğuk başlamasına sebep olabilir. Uzun sürmesi, sık aralıklarla tekrarlaması, kalpte ritim bozukluğu ve nefes darlığı ile birlikte olması, ufak bir aktivitenin başlamasına sebep olması kötüye işarettir. Anjina geliştiği zaman istirahat etmek, doktorumuzun bu durumlarda kullanmamız için verdiği bir ilaç varsa kullanmak ve yine en kısa sürede doktora başvurmak gerekir. Kalp krizinin belirtileri nelerdir? Daralma hissi, baskı ve sıkışıklılık şeklinde hissedilen göğüs ağrısı Vücudun diğer bölgelerinde ağrı. (Tipik sol kolda, boyunda ve çenede) Nefes darlığı Bulantı Kusma Düzensiz kalp atışı Terleme Endişe Kadınlarda en sık görülen belirtiler, nefes darlığı, halsizlik, hazımsızlık hissi ve yorgunluk 112 acil servisi arayın! 112 acil servisini arayarak nerede olursanız olun bulunduğunuz yerdeki acil sağlık hizmetlerine ulaşabilirsiniz. 112 Acil Sağlık ekibi kalp krizini doğru şekilde değerlendirmek üzere eğitim görmüştür. Ayrıca ambulanslarda elektrokardiyogram (EKG) adı verilen, kalp fonksiyonlarını gösteren, ölçen ve farklı tipteki kalp krizlerini ayırt edebilen bir cihaz bulunmaktadır. Bu davranışınız, sizin ya da yakınınızın geçirmekte olduğu kalp krizine en doğru müdahaleyi yapabilecek en iyi tedavi merkezine ulaştırılmasını sağlayacaktır. Kalp krizinde her dakikanın önemi var Kendinizi ya da çevrenizdeki birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız derhal 112 Acil Servisini arayın. Ağrının çok ciddi olmadığını düşünüyoranız veya kalp krizi olduğundan emin değilseniz bile beklemeyin. Tedavinin başlagıcından önceki sürecin uzunluğu kritik önem taşır ve gecikilen her dakika ölüm ve kalıcı hasar oluşma riskini yükseltir

Kalp Krizi Belirtileri: Genellikle göğüste ağrı ve huzursuzluk hissi ile başlar birkaç dakikadan daha uzun sürer, tekrarlar. Göğüste huzursuzluk basınç, sıkışma veya doluluk gibi hissedilebilir. Ağrı veya huzursuzluk kol, omuz, dirsek, çene, sırtta da hissedilebilir. Diğer semptomlar bulantı, kusma, bitkinlik, soluk görünme, soğuk terlemedir. Kadınlarda nefes darlığı, bulantı, kusma, sırt ve çene ağrısı daha çok görülür. Uzun süredir diyabeti olan kişilerde diyabetin sinirleri etkilemesi nedeniyle ağrı olmayabilir.

Kalbi besleyen damarlarda tam değil kısmi tıkanıklık olursa az da olsa kan akımı devam ediyorsa göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi olur, kısa sürer. Kol, sırt, çene, boyun ve mideye yayılabilir. Aktivite, stres, aşırı sıcak veya soğuk başlamasına sebep olabilir. Uzun sürmesi, sık aralıklarla tekrarlaması, kalpte ritim bozukluğu ve nefes darlığı ile birlikte olması, ufak bir aktivitenin başlamasına sebep olması kötüye işarettir. Anjina geliştiği zaman istirahat etmek, doktorumuzun bu durumlarda kullanmamız için verdiği bir ilaç varsa kullanmak ve yine en kısa sürede doktora başvurmak gerekir.

Kalp krizinin belirtileri nelerdir?

Daralma hissi, baskı ve sıkışıklılık şeklinde hissedilen göğüs ağrısı
Vücudun diğer bölgelerinde ağrı. (Tipik sol kolda, boyunda ve çenede)
Nefes darlığı
Bulantı
Kusma
Düzensiz kalp atışı
Terleme
Endişe
Kadınlarda en sık görülen belirtiler, nefes darlığı, halsizlik, hazımsızlık hissi ve yorgunluk

112 acil servisi arayın!

112 acil servisini arayarak nerede olursanız olun bulunduğunuz yerdeki acil sağlık hizmetlerine
ulaşabilirsiniz.

112 Acil Sağlık ekibi kalp krizini doğru şekilde değerlendirmek üzere eğitim görmüştür. Ayrıca ambulanslarda elektrokardiyogram (EKG) adı verilen, kalp fonksiyonlarını gösteren, ölçen ve farklı tipteki kalp krizlerini ayırt edebilen bir cihaz bulunmaktadır.

Bu davranışınız, sizin ya da yakınınızın geçirmekte olduğu kalp krizine en doğru müdahaleyi yapabilecek en iyi tedavi merkezine ulaştırılmasını sağlayacaktır.

Kalp krizinde her dakikanın önemi var

Kendinizi ya da çevrenizdeki birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız derhal 112 Acil Servisini arayın. Ağrının çok ciddi olmadığını düşünüyoranız veya kalp krizi olduğundan emin değilseniz bile beklemeyin. Tedavinin başlagıcından önceki sürecin uzunluğu kritik önem taşır ve gecikilen her dakika ölüm ve kalıcı hasar oluşma riskini yükseltir

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0