YKS sınav tarihlerinin belirlenmesiyle konuları hızla araştırmaya başlayan öğrenciler edat nedir konusunu da gündeme getirdi. Sözel ve eşit ağırlık öğrencilerinin zorlandığı edat nedir sorusu merak edilmeye devam ediyor. Peki, edat nedir? İşte, edat nedir sorusunun detaylı cevabı…
Edat nedir?
Edatlar, yalnızken bir anlam ifade etmeyen ancak cümlede kullanıldığında önceki kelime ile bağ kurabilen bir yapıya sahiptir. İlgeçler, anlam ifade etme konusunun dışında da pek çok özelliğe sahiptir. Buna göre edatların başlıca özellikleri aşağıdaki gibi listelenmektedir. Edatlar, cümle içinde öge olabilmek için; isim, sıfat ve zamirlerle edat grubu oluşturmaktadır. Bu şekilde oluşturulan gruplarda edatlar yardımcı kelime, diğer ögeler ise ana kelime olarak nitelendirilmektedir.
Edat, dil bilgisi kapsamında ele alınan ve öğretilen bir konudur. Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Edatların özellikleri nelerdir?
Genellikle kendinden bir önceki kelime ile bağ kurarlar. Edatların kurduğu anlam ilgisi; neden, amaç ve yön ile ilgili olabilmektedir. Kelimelerle ilgi kurdukları için aynı zamanda yardımcı kelime olarak da isimlendirilmektedir. Farklı sözcüklerle birleşip, sıfat ya da zarf olarak görev yapabilirler. Edat cümleden çıkarıldığında, anlamda daralma ve bozukluklar meydana gelir. Bazıları yalnızca hal eki alabilirken, bazılarına diğer ekler de ilave edilebilmektedir. Edatlar isim tamlamasında isim olarak kullanılabilir. Ek-fiil aldığında ise yüklem olabilirler.