in

Kütahya Eskişehir Savaşı sonuçları nedir? 

Kütahya Eskişehir Savaşı sonuçları nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılıyor. Uzaktan eğitimde sınava tabi tutulmayan öğrenciler mart ayında telafi sınavlarına girecek. Bu sebeple birçok öğrenci konu tekrarlarına başladı. Sözel derslerin en karmaşığı gibi görülen tarih dersinde bir yoğunluk olduğu biliniyor. Ayrıca LGS ve YKS gibi sınavlara hazırlanan kişiler de konuları bitirmeye çalışıyor. Peki, Kütahya Eskişehir Savaşı sonuçları nedir? İşte, Kütahya Eskişehir Savaşı sonuçları nedir sorusunun detaylı yanıtı… 

Milli Mücadele yıllarında Yunan askerleriyle yapılan Kütahya Eskişehir Savaşı sonuçları nedir sorusuyla gündemdeki yerini aldı. Mart ayında lise öğrencilerinin okul sınavlarına tabi tutulacağı açıklanmıştı. Bu sebeple birçok öğrenci derslerine yoğunluk vermeye başladı. Peki, Kütahya Eskişehir Savaşı sonuçları nedir? İşte, Kütahya Eskişehir Savaşı sonuçları nedir sorusunun detaylı cevabı… 

Kütahya Eskişehir Savaşı sonuçları nedir?

1. ve 2. İnönü Savaşlarını TBMM düzenli ordusu kazanınca Yunanlılar 3. bir saldırı hazırlıklarına başladılar Kütahya-Eskişehir Savaşları. Bunun için Yunanistan’da seferberlik ilan edildi. Yunanistan’dan Türkiye’ye yeni birlikler getirildi. İngiltere’den para ve mühimmat alındı. Batı Anadolu’daki Rumlar silahlandırıldı. Ordusuna moral vermek için Yunan Kralı Konstantin, İzmir’e geldi.

Kütahya-Eskişehir Savaşları’nın sebepleri 

Yunanlar, İnönü Savaşlarında iyi savunma yapan bir Türk ordusuyla karşılaşmıştır. Ancak bu ordu taarruz edemiyordu. O halde bu ordu taarruz gücüne erişmeden yok edilmeliydi. İnönü savaşlarının intikamı. İngilizlerin gözünde prestij kazanmak. Ankara’yı alıp Sevr’i uygulatmak. 

Kütahya-Eskişehir Savaşları’nın sonuçları 

Kütahya-Eskişehir-Afyon-Bilecik, Yunan işgaline girmiştir. Ordunun daha fazla kayıp vermesini engellemek için Mustafa Kemal orduyu Sakarya’nın doğusuna çekmiştir. İnönü savaşlarının yarattığı iyimser hava kaybolmuş, mecliste ilk kez sert tartışmalar yaşanmıştır. Ankara’nın düşme tehlikesine karşı meclis merkezinin Kayseri’ye taşınması gündeme gelmiştir. Ancak tartışmaların ardından Ankara’da kalınmasına karar verilmiştir. TBMM, Mustafa Kemal’e ‘Başkomutanlık’ yetkisini vermiştir (5 Ağustos 1921). Mustafa Kemal, başkomutanlık yetkilerini de üç ay süreyle kullanma hakkını da almıştır. Yasa, millet egemenliğine ters düşmekle birlikte o günkü olağanüstü koşullar bunu zorunlu kılıyordu. Bu yasanın çıkarılmasının temel amacı hızlı karar almak bu kararları süratle uygulamaya koymaktır. 

Başkomutan Mustafa Kemal, meclisin verdiği yetkiyle Tekalifi Milliye Emirlerini (7-8 Ağustos) yayınlamıştır. Mustafa Kemal bu emirlerde herkesten gücü oranında ordusuna destek vermesini istemiştir. Bu emirlerin yerine getirilmesi için her ilçede bir Tekalif-i Milliye Komisyonu kuruldu. Ayrıca bu emirlerin yerine getirilmesinde yaşanacak sorunlara karşı da İstiklal Mahkemelerinin sayısı artırıldı. Tekalif-i Milliye Emirleri, topyekûn savaş emri demektir. Genel seferberlik başlamıştır artık. 

Kütahya-Eskişehir Savaşları’nın önemi ise, düzenli ordunun ilk defa kaybetmesi. Erzurum Kongresi öncesi askerlikten istifa eden Mustafa Kemal Kütahya-Eskişehir Savaşları sonrası mesleğine geri döndü. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0