Manda ve himaye ilk kez nerede reddedilmiştir sorusu son günlerde birçok öğrenin gündeminde yer alıyor. Liselerde yapılamayan sınavların mart ayında telafi edileceği açıklamasının ardından birçok kişi eksik konularını tekrar etmeye başladı. Peki, manda ve himaye ilk kez nerede reddedilmiştir? İşte, manda ve himaye ilk kez nerede reddedilmiştir sorusunun detaylı yanıtı…
Manda ve himaye ilk kez nerede reddedilmiştir?
Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum’da toplanan kongredir. 17 Haziran’da Vilâyât-ı Şarkıye Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum şubesi tarafından toplanan Erzurum Kongresi, Erzurum Umûmî Kongresi veya Umûmî Erzurum Kongresi olarak da anılır. Kongreye çoğunluğu işgal altındaki 5 doğu ili Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan gelen 62 delege katılmış; 2 hafta süren kongrede alınan kararlar kurtuluş mücadelesinde izlenen çizgide önemli ölçüde belirleyici olmuştur. Kongreyi geçici başkan olarak Erzurum delegelerinden Hoca Raif Efendi açmış, yoklamanın ardından yapılan oylamada Mustafa Kemal Paşa kongre başkanlığına getirilmiştir. Aslında Kongre görüşmelerinin 10 Temmuz’da başlaması öngörülmüş, delegelerin bir bölümünün anılan tarihte Erzurum’a gelememesinden dolayı ertelenerek 23 Temmuz’da görüşmelere başlanılmıştır.
23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında merkezi İstanbul’da bulunan Vilâyât-ı Şarkiyye Müdâfaa-i Hukûk-ı Milliye Cemiyeti’nin Erzurum şubesiyle Trabzon Muhâfaza-i Hukûk-ı Milliye Cemiyeti’nin Erzurum’da birlikte düzenledikleri mahalli kongreye Maçka temsilcisi olarak İzzet Eyüboğlu katıldı. Bu kongrede Mustafa Kemal Paşa oy çokluğu ile başkanlığa, Maçka temsilcisi İzzet Bey ve Erzurumlu Hoca Raif Efendi başkan vekilliğine seçildi.
Manda ve himaye ilk kez, Erzurum Kongresi’nde reddedildi. Ulusal Egemenliğin koşulsuz ve kesin olarak sağlanacağı ilk kez, Erzurum Kongresi’nde belirlendi. Temsil Heyeti ilk kez Erzurum Kongresi’nde oluşturuldu, 9 kişilik. İlk kez mili sınırlardan Erzurum Kongresi’nde bahsedildi. Amasya Genelgesi’nin esasları ilk kez Erzurum Kongresi’nde karara dönüştü. İstanbul Hükümetine karşı geçici bir hükümet kurulması gerektiği ilk defa Erzurum Kongresi’nde söylendi. Mustafa Kemal’in sivil olarak yaptığı ilk faaliyet, Erzurum Kongresi’dir.