in

Kurdeşen neden olur?

Kurdeşen belirtileri başlıca cilt kızarıklığı, ciltte şişişlik ve kaşıntı olarak görülür. Bunun sonucunda ciltte kabarıklıklar oluşur ve döküntüler başlar. Ürtiker kabarıklıkları genellikle 24 saat içerisinde kaybolur. Şunu da belirtmekte fayda var ki kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Ürtiker kabarıklıkları bir gün içerisinde kaybolur ancak eski döküntülerin yerine yenileri oluşabilir. Bir döngü şeklinde gelişen bu hastalık genellikle 6 haftadan daha kısa sürer. Eğer bu süre geçmesine rağmen halen kurdeşen devam ediyorsa kronik ürtiker ortaya çıkar. Şiddetli kaşıntı ve yanma hissenin yanında ağrıya neden olan kurdeşen günlük yaşantıyı ciddi derecede etkiler. Kısa süreli kurdeşenlere ise akut ürtiker denir. Bu durum genellikle alerjk bir nedene bağlı olarak gerçekleşir ve kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Alerji aşıları, Böcek ısırıkları ve sokmaları,Hayvanlar,İlaçlar, Kozmetik ürünleri, Lateks benzeri alerji yapan bir şeye dokunmak, Polenler, Yiyecekler: Meyveler (özellikle asitli meyveler), kuru yemiş, kabuklu deniz ürünleri, süt ve yumurta kurdeşeni tetikleyen alerjik unsurlardır. Akut ürtiker tedavisinde antihistaminik denilen alerji ilaçları kullanılır. Kronik kurdeşen ise çeşitli antibiyotiklerle önlenebilir. Kronik ürtikerin ilerleyen dönemlerde depresyona yol açabileceğini de belirtelim.

Kurdeşen belirtileri başlıca cilt kızarıklığı, ciltte şişişlik ve kaşıntı olarak görülür. Bunun sonucunda ciltte kabarıklıklar oluşur ve döküntüler başlar. Ürtiker kabarıklıkları genellikle 24 saat içerisinde kaybolur. Şunu da belirtmekte fayda var ki kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir.

Ürtiker kabarıklıkları bir gün içerisinde kaybolur ancak eski döküntülerin yerine yenileri oluşabilir. Bir döngü şeklinde gelişen bu hastalık genellikle 6 haftadan daha kısa sürer. Eğer bu süre geçmesine rağmen halen kurdeşen devam ediyorsa kronik ürtiker ortaya çıkar.

Şiddetli kaşıntı ve yanma hissenin yanında ağrıya neden olan kurdeşen günlük yaşantıyı ciddi derecede etkiler. Kısa süreli kurdeşenlere ise akut ürtiker denir. Bu durum genellikle alerjk bir nedene bağlı olarak gerçekleşir ve kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer.

Alerji aşıları, Böcek ısırıkları ve sokmaları,Hayvanlar,İlaçlar, Kozmetik ürünleri, Lateks benzeri alerji yapan bir şeye dokunmak, Polenler, Yiyecekler: Meyveler (özellikle asitli meyveler), kuru yemiş, kabuklu deniz ürünleri, süt ve yumurta kurdeşeni tetikleyen alerjik unsurlardır.

Akut ürtiker tedavisinde antihistaminik denilen alerji ilaçları kullanılır. Kronik kurdeşen ise çeşitli antibiyotiklerle önlenebilir. Kronik ürtikerin ilerleyen dönemlerde depresyona yol açabileceğini de belirtelim.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0