in

Adetliyken tırnak kesilir mi? 

Adetliyken tırnak kesilir mi sorusu birçok kadın tarafından merak edilen bir başlık. “Kadınlar, cünupken kestikleri tırnaklarını, dökülen saçlarını toplayıp gusül abdesti aldıkları suyla yıkamalıdır…” Duyumunun doğruluğunu araştıran kişi sayısı giderek artıyor. Peki, Adetliyken tırnak kesilir mi? İşte, Adetliyken tırnak kesilir mi sorusunun detaylı yanıtı…  

Arama motorlarında sıkça araştırılan konu başlıklarından biri olan Adetliyken tırnak kesilir mi sorusu bir kez daha gündemdeki yerini aldı. Bu konuda birçok söylenti bulunuyor. Bu sebeple olayın doğruluğunu araştırmak için birçok kişi internete başvurdu. Peki, Adetliyken tırnak kesilir mi? İşte, Adetliyken tırnak kesilir mi sorusunun detaylı cevabı… 

Adetliyken tırnak kesilir mi? 

“Kadınlar, cünupken kestikleri tırnaklarını, dökülen saçlarını toplayıp gusül abdesti aldıkları suyla yıkamalıdır… cümlesinin doğruluğu yoktur. Bu bilginin dini bir dayanağı yoktur. Ama, saç ve tırnak kesme işlerini cünüplük hâlinde olunmayan zamanda yapmak daha uygun olur. 

Cünüp kimse gusletmedikçe (cünüpken) tıraş olmamalı, tırnak kesmemeli, bedeninden herhangi bir parçanın ayrılmasına sebep olmamalıdır. Bunları gusledip temizlendikten sonra yapmalıdır. Cünüp olan kimsenin yıkanmadan tıraş olması ve tırnak kesmesi haram olmasa da iyi değildir. İmam-ı Gazali, “İhyâü Ulum ed-Dîn” kitabında şöyle diyor: 

“Cünüp olan kimsenin tırnak kesmesi, tıraş olması, etek ve koltuk altını temizlemesi, kan aldırması veya vücuttan herhangi bir parça kopartması uygun değildir. Çünkü âhirette bütün vücud geri döneceğinden yıkanmadan kesilen veya tıraş olunan şey cünüp olarak dönecektir.”(Mügni’I-Muhtaç, I/75; Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar) 

Niçin cünüpken değil de yıkandıktan sonra yapılmalı? 

İnsan mükerremdir ve onun mükerrem olan bütün azalarına itina ve saygı gösterilmelidir. Bu, tırnak da olsa, ait olduğu bedenden kirlilik halindeyken ayrılmamalıdır. İşte bu incelikten dolayı insan bedeninden kıl, tüy, tırnak parçaları gibi şeyleri cünüpken kesip atmamalıdır. Şayet cünüpken tıraş olur, tırnak keser, bedeninden herhangi bir parça ayrılmış olursa guslüne bir zarar da gelmez, engel de olmaz. Sadece (mekruh) işlemiş olur. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0