Oruç bozmanın cezası 61 gün mü? Oruçluyken yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı? (Diyanet Bilgisi)

Oruç bozan durumlar her yıl olduğu gibi bu yılda internette merak edilen konuların başında geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından vatandaşları aydınlatıcı ve bilgilerini tazelemek için aydınlatıcı notlar mevcut. Peki Oruç bozmanın cezası 61 gün mü? Oruçluyken yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı? gibi soruların yanıtları Diyanet İşleri tarafından verilmiş mi? İşte konu hakkında detaylar.

Oruç bozmanın cezası 61 gün mü?

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı hâlde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; bkz. Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/122-123).

Oruçluyken yanlışlıkla bir şey yemek orucu bozar mı?

Hz. Peygamber (sas), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

Unutarak yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi?
Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumdaysa onu gören kişi oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 238).

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0
imza

İmza ismin altına mı atılır, üstüne mi atılır?

Gündüz ay görülür mü? Hangi hava koşullarında gündüz ay görülür…