Ev kullanımı için küçük paketlerde satılan agar agar nedir, faydaları nelerdir soruları oldukça merak ediliyor. Yiyeceklerde daha koyu bir kıvam elde etmek için kullanılan agar agar nedir, faydaları nelerdir sorularının cevaplarını arayanların sayısı da oldukça fazla. Peki, agar agar nedir, faydaları nelerdir? İşte, agar agar nedir, faydaları nelerdir sorularının yanıtı…
Agar agar nedir faydaları nelerdir?
Agar agar tozu ya da kısa adıyla agar tozu beyaz, sarı tonlarında, toz biçiminde olan bir kıvam artırıcıdır. Bitkisel jelatin olarak da isimlendirilen agar maddesi farklı yiyeceklerde ve tariflerde kıvamın daha koyu olabilmesine katkı sağlar. Jölelerin ana maddeleri arasında yer alır. Tek bir türden değil çeşitli türlerdeki deniz yosunlarından üretilen agar agar bitkiseldir, hayvansal domuz jelatini ile bağlantısı yoktur. Agar agar yüksek miktarlarda satılabildiği gibi, ev kullanımları için kabartma tozları gibi küçük paketlerde de marketlerde satılmaktadır.
Agar agar tozu zararları ve yan etkileri
Agar agar tozu zararlı mı diye merak ediyorsanız, bu sorunun cevabı tozun kullanım miktarına göre değişebilmektedir. Günlük ortalama 4 gramdan fazla tüketildiğinde vücuda zararlı etkileri olabileceği söylenmektedir.
Az kullanımında hafif müshil etkisi sindirim sistemini rahatlatıyorken, doz biraz olsun aşıldığında ya da bu tip gıdalara duyarlılık varsa sindirim sisteminde sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Agar agar tozu zararları arasında, fazla kullanımında bağırsak çalışma sistemini bozması ve ishale sebep olabilmesi de vardır. Fazla tüketiminde bağırsak florası bozulabilmekte ve bu yüzden de bazı hastalıklara davetiye çıkması durumu da oluşabilmektedir. Yeterli su ile alınmazsa, yemek borusunda şişerek, tıkanmaya yol açabilmektedir.
Agar agar tozu faydaları nelerdir?
Gıda sektöründe jelatin yerine kullanılarak iyi bir bitkisel alternatif olur. Agar agar tozu faydaları arasında yer alan bitkisel jelatin olma konusu vejetaryenler ve veganlar için de önemlidir. Çünkü hayvansal bir besin olan jelatin vejetaryen beslenme listesinde yer almadığı için agar agar tozu onun yerine tercih edilebilmektedir.
Yemekten önce alındığında yarattığı şişkinlik etkisiyle daha az yemek yemeyi sağladığını savunan çalışmalar bulunmaktadır. Kesinliği olmayan bu tip gözlemlere dayanarak tüketilmemeli, mutlaka uzman onayıyla diyet listesine eklenmelidir. Diş hekimleri de protez nesnelerini sağlıklı şekilde kalıplara aktarabilmek için agardan faydalanır.
Agar agar tozu ne işe yarar, nasıl kullanılır?
Agar jelatin yerine kullanılabilir. Eğer şartlar uygunsa agar agar tozu yerine ne kullanılır sorusunun cevabı da bunun tam tersi olarak normal jelatin olacaktır. Agar agarın ev kullanımı nadirdir, genel olarak sektörel gıda üretiminde kullanılır. Gıdaların dayanıklılığını ve yoğunluğunu artırmak için kullanılan stabilizatörler arasında agar agar tozu da yer alır.
Krem peynirlere, dondurmalara, süte, yoğurda, pasta şekerlerine, lokumlara, süs jellerine, karamellere, jelibonlara, kurabiyelere, konserve etlere, hazır çorbalara, enerji verici ürünlere bu amaçla eklenebilmektedir. Şeker oranını azaltmak için reçel, bal ve tereyağı üretiminde yer alabilmektedir. Özellikle pastacıların şeffaf görüntü elde etmek ve raf ömrünü uzatmak için unlu mamullere eklediği agar tozu tatlıların daha parlak görünmesini sağlamakta ve koruyucu görevi de görmektedir.