in

Ahtapot etçil mi otçul mu?

Üç yüzden fazla türü olduğu bilinen denizlerin garip canlısı ahtapot etçil mi otçul mu sorusu oldukça merak ediliyor. Arama motorlarında çokça aranan ahtapot etçil mi otçul mu sorusu sosyal medyanın da gündeminde. Peki, ahtapot etçil mi otçul mu? İşte, ahtapot etçil mi otçul mu sorusunun yanıtı…

Okyanusların en zeki hayvanı olarak bilinen ahtapot etçil mi otçul mu sorusuyla gündemdeki yerini aldı. Birçok internet kullanıcısının arama motorlarında ahtapot etçil mi otçul mu sorusunu arattığı gözlemlendi. Sosyal medyada da çokça konuşulan ahtapot etçil mi otçul mu sorusu oldukça merak ediliyor. Peki, ahtapot etçil mi otçul mu? İşte, ahtapot etçil mi otçul mu sorusunun detaylı cevabı… 

Ahtapot etçil mi otçul mu? 

Ahtapotlar, 1000’den fazla vantuzu, 8 kolu, 3 kalbi, 3 santimetreye inebilen veya 9 metreye varabilen boyları ve “dünya dışı canlı” benzeri morfolojisi ile denizde karşılaşmayı beklediğiniz en garip ve dış görünüşü en farklı canlı olabilirler. Üç yüzden fazla ahtapot türü vardır. Bu farklı türler boyut, şekil, görünüş ve davranış açısından büyük çeşitlilik gösterir ve Antarktika etrafındaki okyanus derinliklerinden sıcak, sığ, tropik resiflere dek her türlü okyanus ortamına adapte olmuş durumdadır. Bilinen en büyük ahtapot türü bir araba büyüklüğüne ulaşabilirken, en küçüğünün yetişkin hali ancak 2.5 santimetre kadardır. 

Zekalarının Kökeni 

İnsanlardaki zeka ile ahtapotların sahip olduğu zekayı karşılaştırmamız doğru bir yaklaşım olmayabilir. Kompleks düşünebildiğine inandığımız bazı hayvanların (insan, primat, kedi, köpek, yunus ve bazı kuşlar) evrim ağacındaki yolları 320 milyon yıl önce kertenkele benzeri bir hayvan olan solendonsaurus janenschi itibaren ayrılıyor. Ahtapotlar ile bu hayvanların evrim ağacındaki yoluysa 600 milyon yıl önce ayrılıyor. Ahtapotlar bahsettiğimiz diğer hayvanlardan daha önce evrimleştiği için teknik olarak dünya üzerindeki ilk zeki hayvanların kafadan bacaklılar olduğunu da söyleyebiliriz.  

Ahtapot etçil beslenen canlıdır. Omurgasız hayvanlar şubesinin yumuşakçalar sınıfında yer alır. Ahtapot, mürekkep balığı, kalamar kafadan bacaklılar sınıfında yer alan canlılardır. Denizlerde bulunan ahtapot ılık sularda ve denizin diplerindeki kayalıklarda yaşarlar. Etçil beslenen ahtapot ıstakoz, midye ve yengeç gibi canlılarla besin ihtiyacını giderir. 

Ahtapotlarda vantuzlu sekiz bacak bulunur. Kabuk bulunmamakla birlikte derilerinde bulunan kromatofor pigmentleri sayesinde renk değiştirebilme özelliğine sahiptirler. Ayrıca ahtapotlar düşmanlarından kaçmak için savunma amaçlı mürekkep püskürtürler. Eşeyli üreme ile çoğalırlar. Kapalı dolaşım görülür ve solungaç solunumu yaparlar. Ahtapotlar kopan kollarını yenileme ile tekrardan oluştururlar. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0