in

Çamurlu su homojen midir? 

2. yarıyılın başlamasının ardından sınavların yüz yüze yapılacağı bilgisiMilliEğitim Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Bu sebeple derslerine ağırlık vermeye başlayan öğrenciler çamurlu su homojen midir sorusunu gündeme getirdi. Öğrenciler tarafından en fazla karıştırılan konu başlıkları arasında karışımlar yer alıyor. Homojen karışım ya da türdeş karışım, her yerinde aynı özellik gösteren karışımlardır. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Peki, çamurlu su homojen midir? İşte çamurlu su homojen midir sorusunun detaylı yanıtı… 

Arama motorlarında sıkça araştırılan çamurlu su homojen midir sorusu gündemdeki yerini aldı. Korona virüs sebebiyle yapılamayan sınavların yüz yüze telafi edileceği bilgisinin ardından pek çok öğrenci derslerini tekrar etmeye başladı. Kimya dersinin karıştırılan konularından biri olan karışımlar, çamurlu su homojen midir sorusuyla araştırılmaya devam ediyor. Maddenin her yerinde aynı özelliği gösteren karışımlar homojen, tam tersi özellik sergileyen karışımlar ise heterojen olarak adlandırılıyor. Peki, çamurlu su homojen midir? İşte tüm detaylar… 

Çamurlu su homojen midir? 

Aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu bütünlük (veya diğer bir deyişle “grup”), aynı/yakın değerlere sahip olup, çevresinden yoğunluk olarak farklılaşır ve bu sayede kolayca tanımlanabilmektedir. Grup, içinde yer alan nesne veya verilerin tamamının veya çoğunun benzer veya aynı olduğu durumlarda homojen grup olarak tanımlanır. Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan kimyasal karışımlara da Homojen Karışım adı verilmektedir (örneğin: çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları, vb.). Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler.  

Homojen, Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir. Çamurlu su ” Adi karışıma ” örnektir. Yani heterojen karışımdır. Heterojen, Zeytin Yağ ve su. Şunu kısaca anlatmak gerekirse benzer karakterlere veya yapıya sahip olan olarak tanımlarız. 

Karışımların özellikleri nelerdir? 

Karışımlar saf madde değildir. Karışımı oluşturan maddeler her oran birleşebilirler. Karışımı oluşturan maddeler kimliklerini korurlar. Karışımlar fiziksel yolla bileşenlerine ayrılabilir. Hal değiştirme sıcaklıkları (erime-donma-kaynama) yoktur. Yoğunlukları bileşen oranına göre değişebilir, ayırt edici değildir. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0