Ortaokul yıllarında coğrafya dersi herkese veriliyor. Bu dersin içeriği dünyamız ile ilgili oluyor. Dünyanın oluşumundan tutun yer şekillerine kadar her konuyu bu derste öğreniyoruz. Jeolojik zaman da bu dersin bir konusu olarak karşımıza çıkıyor.
Jeolojik zamanı kısaca açıklayacak olursak dünyanın bu zamana kadar geçirdiği değişiklikleri ifade etmektedir. Beş tane ana başlıkta inceleyebileceğimiz jeolojik zaman bulunmaktadır. Bunlardan ilki Antekambriyen zaman yani İlkel Zaman olarak bilinir. Bu zamanda hayat yoktur. İkinci zaman ise Paleozoik yani Birinci Zaman olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu zamanda eski hayvanlar bulunmaktadır. Az gelişmiş canlılar mevcuttur. Bitkiler 10 ila 40 metre arasında boylara sahiptir. Bir sonraki zaman ise Mezozoik zaman olarak geçmektedir. Bu zamanda günümüzde gördüğümüz hayvanların bir kısmı mevcuttur. Ayrıca çınar, meşe gibi bitkiler de bu zamanda ortaya çıkmıştır. Bu zamandan sonra ise üçüncü zaman ortaya çıkmıştır.
Üçüncü zamana da Mezozoik zaman denmektedir. Üçüncü zamanda birçok doğal afet meydana gelmektedir. Bu doğal afetler sonucunda Himalaya ve Alpler oluşmuştur. Dördüncü Zaman yani Antropozoik zaman ise insanların zamanıdır diyebiliriz. Bu dönemde buzullar genişlemiştir.