in

Noodle kısır yapar mı?  

Noodle kısır yapar mı sorusu son günlerde pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Çünkü, yemek yapmaya vakit bulamayacak hale gelen veya yapamayacak kadar tembelleşen toplumda hazır gıda tüketimi de hızla artıyor. Özellikle de teknolojinin dünyamızda geniş yer kaplaması, zamanımızın çoğunluğunu teknolojik ortamlarda geçirmemiz, işlerimizin yoğunluğu, daha çok para kazanma hırsımız, bizim sağlıklı beslenmemizi de engelliyor. Peki, gençlerin sıkça tükettiği Noodle kısır yapar mı? İşte, Noodle kısır yapar mı sorusunun detaylı yanıtı… 

Korean instant noodles Spicy instant noodles

Son yıllarda sağlıklı yiyecekler yerine hazır gıdalar tüketim oranının artması Noodle kısır yapar mı sorusunu akıllara getirdi. Yemek yapmaya vakit bulamayan pek çok kişi çareyi hazır yiyeceklerde buluyor. Bu da ister istemez beraberinde büyük riskler getiriyor. Örneğin hazır satılan birçok gıda ürünü sağlımızı ciddi oranda tehlikeye atıyor. Hatta bazı gıdalar vücudumuzda kalıcı hasarlara bile neden olabiliyor. Peki, tüketimi giderek artan hazır gıdalardan Noodle kısır yapar mı? İşte, Noodle kısır yapar mı sorusunun detaylı yanıtı… 

Noodle kısır yapar mı?  

Hazır çorba ve noodlelar herhangi bir besleyici öğe içermemektedir. Besleyici öğelerin yerine katkı maddeleri içerirler, bunların bazıları toksik bir koruyucu olan tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ) içerir. Bu katkı maddeleri noodlelarla beraber midede kalır ve bu da uzun süren noodle”ları sindirme çabası sırasında birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir.  

Tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ) koruyucunun ne olduğunu bilmeyenler için: bu madde petrol yan ürünüdür. Genelde tüketiciler, sentetik kimyasalların antioksidan özellikler içerebileceğini gözden kaçırıyor ancak bu antioksidanlar doğal antioksidanlar gibi vücuda yararlı değildir. Sentetik antioksidanlar yağların oksitlenmesini önler, böylece işlenmiş yiyeceklerin raf süresi uzar. TBHQ gıda dışında raflarda yer alan birçok üründe bulunabilir. Cila, lak, böcek ilacı, makyaj malzemeleri ve parfümlerde kalıcılık için kullanılır. Beslenme uzmanları bu katkı maddesinden 5 gram bile tüketmenin öldürücü olabileceğini düşünüyor. Gıda Katkı Maddeleri Sözlüğünde 1 gram TBHQ”ye maruz kalmanın baş dönmesi, kusma, kulaklarda çınlama, hezeyan, nefes alamama gibi durumlara yol açtığı kanıtlanmıştır.  

Yakın zamanda yayınlanan bir makalede yüksek oranda hazır çorba ve noodle tüketen kadınların metabolik sendrom riski altında olduğu ortaya konmuştur. Bu oran az yiyen, sağlıklı beslenme alışkanlıkları olan ve egzersiz yapan kadınlara göre çok daha yüksek. Bu araştırmaya göre haftada iki kez hazır çorba tüketen kadınların metabolik sendrom yaşama riski %68 oranında artıyor. Bu sendrom obezitearteriyel hipertansiyon, yüksek kan şekeri, trigliserit ve düşük oranda iyi HDL kolesterolüne yol açar.  

Ayrıca hazır çorba tüketen kişiler, tüketmeyenlere kıyasla vücutlarına çok daha az oranda protein, kalsiyum, demir, potasyum, A ve C vitamini alırlar. Vücutlarındaki zararlı yağ, kalori ve sodyum oranları da daha yüksektir. Arada bir hazır çorba içmek sağlığınıza aşırı zarar vermese de sıklıkla tüketmek gelecekte ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Vücut için en iyisi doğal, sağlıklı ve taze yiyecekleri tercih etmektir. Noodle’ın kısırlık yaptığına dair henüz net bir araştırma yok. Ancak bu tür ürünlerin bu tür rahatsızlıklara neden olabileceği ihtimali her zaman var. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0