DuckDNS nedir ve nasıl kullanılır soruları son günlerde pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. DDNS, bilinen diğer adıyla Dinamik DNS kullanıcıların statik bir IP adresine sahip olamadığı durumlarda bu hizmeti dolaylı yoldan almasını sağlayan bir teknoloji. IP adresleri, internet servis sağlayıcılar tarafından kullanıcılara statik ya da dinamik şekilde tahsis edilirler. Peki, DuckDNS nedir ve nasıl kullanılır? İşte, DuckDNS nedir ve nasıl kullanılır sorularının detaylı yanıtları…
DuckDNS nedir ve nasıl kullanılır?
Kullanıcılar her zaman statik yani sabit bir IP adresine sahip olamayabilirler. Bu bazen tercihler doğrultusunda bazen de altyapı ve maliyet ile ilgili olabilmektedir. Örneğin ağ içerisinde oyun bilgisayarı kullanıcısı için “ban” gibi sebeplerden dolayı sabit bir IP dezavantajlıdır ya da mobil internetin paylaştırılması ile proje gerçekleştirecek biri dinamik bir IP kullanmak durumundadır. Bu gibi nedenlerle Statik IP adresi ihtiyacını karşılamak için Dinamik DNS servislerini kullanmak hem ücretsiz hem de hızlı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Uzaktan IP Kameraları izlemek isteyenler, Kişisel bilgisayarını WEB ya da FTP sunucusu olarak kullanmak isteyenler, akıllı ev ve ofis sistemleri kullananlar, kısacası uzaktan mevcut ev, ofis ağına ulaşmak isteyenler tarafından kullanılan bir servistir. Dinamik DNS servisleri IP adresi her değiştiğinde istemci tarafındaki bir uygulama ile server tarafında güncelleme gerçekleştirir. Bu güncellemeyi de uzak bir lokasyonda DDNS hizmetini veren site üzerinden takip edip yeni IP adresine erişebiliriz.
DuckDNS nasıl kullanılır?
Öncelikle DuckDns kurulumunu gerçekleştirmek için http://www.duckdns.org adresine giriyoruz.Sayfanın üst kısmında, sahip olduğunuz sosyal medya ve mail hesaplarından size uygun olan birini seçerek login olacağız. Ben “Sign in with Google” seçeneği ile devam ediyorum. Hesap bilgilerini girip devam edince aşağıdaki gibi bir sayfa bizi karşılıyor. Sayfanın üst kısmında hesap bilgilerimiz yer alıyor. Alt kısım olan Domains bölümünde ise kayıtlı hesaplarımız yer alacak. Öncelikle bir isim belirleyip “ok” ile gösterilen bölüm olan “sub domain” kısmına yazıp, “add domain” butonuna basıyoruz. Eğer seçtiğimiz isim daha önce alınmışsa sistem tarafından uyarı verilip yeni bir isim belirlememiz istenecek. Girdiğimiz isim kabul edildiğinde alt bölümde aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza çıkacaktır.
IP adresimiz duck dns tarafından bize verilen subdomain adresi ile eşleşti. Eğer bir web sunucusu kullanacaksak örnekteki “ddnsdeneme.duckdns.org” adresini domain hizmeti aldığımız servis sağlayıcısının yönetim paneline girmemiz yeterli olacaktır. Şimdi kuruluma devam edip, Duck Dns’in değişen IP adresimizi kendi veritabanlarında güncellemesi için istemci tarafına yüklenecek olan programı indiriyoruz. Sayfanın üst kısmında yer alan “install” kısmına girip http://www.etx.ca/products/windows-applications/duckdns-update-client/ adresinden .exe uzantılı uygulamayı indirip kuruyoruz. Kurulumdan sonra Duck Dns ikonumuz sağ alttaki uygulamalar bölümüne gelecektir. Burada hesabımızla ilişkilendirebilmemiz için sağ tıklayıp “Duck Dns Settings” bölümüne giriyoruz.Ardından açılan ekranda bizden istediği bilgileri ikinci resimde görüldüğü gibi ana ekranda yer alan bilgileri kullanarak giriyoruz. Önce belirlediğimiz domain adresini giriyoruz. Domain alanına “ddnsdeneme” belirlediğimiz için onu yazıyoruz. Ardından “Token” bölümüne anasayfada yazan Token değerini giriyoruz.
Tüm ayarlamalar yapıldıktan sonra, sağ altta Duck Dns ikonuna Mouse ile gelip beklediğimizde aşağıdaki gibi bir bilgi balonu çıkacaktır. Bu balon uygulamanın düzgün bir şekilde çalıştığını ifade ediyor. Daha sonra http://www.duckdns.org adresine girip orada da IP adresimiz yer alıyor mu onu kontrol ediyoruz.