Rastık nasıl kullanılır sorusu birçok kişi tarafından araştırılıyor. Eskiden beri saç boyarken veya kaşları belirginleştirilmeye çalışırken sürme olarak bilinen rastık nasıl kullanılır sorusuyla merak edilmeye devam ediyor. Rastık ağırlıklı olarak Anadolu’da kullanılan bir yöntem olarak biliniyor. Peki, rastık nasıl kullanılır? İşte rastık hakkında tüm detaylar…
Rastık nasıl kullanılır?
Anadolu’da kadınların kaşlarını ve saçlarını güzel göstermek için boyadıkları maddeye “rastık”, bu işe de “rastık çekmek” denir. Küçük kutularda sert bir kıvamda bulunan rastık, aktarlarda satılır. Antimon tozundan yapılan bu boya, kına ile karıştırılırsa kahverengi olur. Bundan küçük bir parça kolonyada ezilerek sulandırılır ve pamuk sarılmış çubukla kaşlara sürülür. Bir müddet öyle kaldıktan sonra bol su ile yıkanır. Böylece kaşlar koyulaşmış olur.
Rastık kelime anlamı olarak da kadınların kaşlarını ya da saçlarını boyamak için sürdükleri siyah boya. Tanelerin içini kurum karası bir tozla dolduran ekin hastalığı, sürme manasında kullanılıyor. Eski dönemlerde çok sık kullanılan ancak günümüzde daha az rastlanan, kadınların kaşlarını veya saçlarını boyamak için kullandıkları siyah renkte bir boyadır. İçerisindeki maddeler; kara mazı, nişadır, antimon maddelerden oluşur. Eski dönemlerde yağ bazlı maddeler karıştırılarak yapılırmış ilk rastık çıkışı zamanı mısırlıların olduğu düşünülmektedir.
O dönemlerde kalan kabartmalarda kadınların kaşlarının ve saçlarının siyah renkte boyalı olması buna rivayet edilir.Bir çok rengi vardır; Siyah ve kestane renkleridir. Şimdiki dönemde modacılar, daha çok tüyler üzerinde daha az etkisi kalması için yağlı rastık kalemleri çıkartmışlardır. Uygulaması zor dur.Çok güzel olur ama, makyaj olarak kullanıldığında, yüzden çıkarmak biraz zahmetlidir. Rastığın geçmişinin Eski Mısır a kadar gittiği sanılmaktadır.