in

Onomastik nedir? 

Dilbiliminde özel isimleri inceleyen bilim dalına verilen isim onomastik nedir sorusuyla araştırılmaya başlandı. Tarih biliminin yararlandığı alanlardan biri olan onomastik ilk kez Aristo tarafından incelenmiştir. İsimlerin konu edildiği bu dal onomastik nedir sorusuyla bir kez daha gündemde. Peki, onomastik nedir? İşte, onomastik hakkında tüm detaylar… 

Arama motorlarında sıkça araştırılan onomastik nedir sorusu gündemdeki yerini aldı. Tarihte ilk kez Aristo tarafından incelenen onomastik, isimlerin kökenini irdeleyen bir dal olarak biliniyor. Bu sayede isim, fiil, ilgeç gibi terimlerin ortaya çıkması sağlanmıştır. Peki, onomastik nedir? Sizler için hazırladığımız haberimizde onomastik nedir sorusunu yanıtladık. İşte tüm detaylar… 

Onomastik nedir? 

Onomastik, dilbiliminin özel isimleri inceleyen bir dalıdır. Onomastikçiler arasında, dilin tüm sözcüklerinin özel isimlerden türediğini iddia edenler dahi vardır. Yunanca onomastikostan gelir. Onoma sözcüğü ad, adla ilgili demektir. Adların kökeni ve anlamları ile uğraşan dilbilim dalıdır. İngilizcedeki name sözcüğü onoma kelimesinden gelmektedir. 

Ad bilimi veya “Onomastik” adlı bilim dalı hayvan isimleri, yer isimleri, bitki isimleri ve insan isimleri olmak üzere ilk başta dört ana başlıkta incelenir. Bu alana ilk dikkati çeken Aristo’dur. Aristo, bugün ad, eylem, ilgeç, durum gibi, sözcük türleri ve dilbilgisi kategorileri diye bildiğimiz birtakım kavramları da ilk olarak saptayan kimsedir. 

Aristo’dan daha sonra ad bilimi, onomastik kuramı şeklinde önemini korumuş ve akademik çalışmalarda yerini almıştır. Batıda daha yaygın ve daha geniş ele alınan bu konu maalesef ülkemizde yeteri kadar önem görmemiştir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar bir nebze eksikliği gidermişse de hala üzerinde durulması gereken bir kuramdır.  

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0