in

Çamaşır sodası asit mi baz mı? 

Üniversite ve liseye geçiş sınavlarına hazırlanan pek çok kişi çamaşır sodası asit mi baz mı sorusunu araştırmaya başladı. Çamaşır sodası, bilinen bir diğer adıyla sodyum karbonat, doğal temizlik için kullanılan bir maddedir. Suyu yumuşatır, hızlı temizlik sağlar, adı çamaşır sodası diye geçse de ev temizliğinde de kullanılabilir. Toz makine deterjanlarının popüler olmadığı ve daha yeni geliştirilmeye başlandığı dönemlerde karbonat çok tercih edilen bir çamaşır yıkama maddesiydi. Peki, çamaşır sodası asit mi baz mı? Sizler için hazırladığımız haberimizde çamaşır sodası asit mi baz mı sorusunu yanıtladık. İşte detaylar… 

Yüz yüze yapılacak olan sınavların yaklaşmasıyla derslerine ağırlık veren öğrenciler çamaşır sodası asit mi baz mı sorusunu gündeme getirdi. Bilindiği diğer adıyla sodyum karbonat, birçok alanda kullanılıyor. Genel olarak hipoalerjeniktir. Çamaşırın içine hapsolmuş kirin çok hızlı bir şekilde çözülüp suya geçmesini, eşyalardaki yerleşmiş yağların ve kirin hemen temizlenmesini sağlar, leke ve kir konusunda çok etkili bir temizlik maddesidir. Peki, çamaşır sodası asit mi baz mı? İşte, çamaşır sodası asit mi baz mı sorusunun cevabı… 

Çamaşır sodası asit mi baz mı? 

Asitler,pH çizelgesinde 7’den küçük olduğu için 0 ile 7 arasındaki maddelerden oluşmaktadır. Bazlar,pH çizelgesinde 7 ile 14 değerleri arasındaki maddelerden oluşmaktadır. Asitler- bazlar ile bazlar – asitler ile nötrleşme tepkimesine girerek nört bir madde olan tuzu oluştururlar. Çamaşır sodası (Na2Co3) => NaOH(Kuvvetli Baz) ve H2Co3(Zayıf asit) tepkimesinden oluştuğundan bazik bir tuzdur. 

Asitlerin özellikleri nelerdir? 

Tatları bazların aksine ekşidir. Sulu çözeltileri elektiriği akımını iletir özelliğe sahiplerdir. Sulu çözeltilerine H⁺ iyonunu verirler. pH değeri 7’den küçüktür.O halde yukarıya Ph değerlerine göre karşılaştırmasını yazalım. Cildi yakar ve tahriş eder. Mavi turnusol kağıdı kırmızı renge çevirmektedir. Metalden oluşan cisimlere zarar verir. Metallerle tepkime vererek H2 gaz açığa çıkar. 

Bazların özellikleri nelerdir? 

Tatları asitlerin aksine acıdır. Suda çözündüklerine OH⁻ iyonunu verir. Asitlerin özelliğini taşıyan aynı şekilde bazlarda sulu çözeltileri elektrik akımını iletir. pH değeri 7’den büyüktür. Bu yüzden 7’den 14 ‘ e kadar olan maddeler bazik özelliği gösterir. Asitlerin aksine kırmızı turnusol kağıdı mavi renge çevirir. Cildi tahriş eder.Ayrıca ele kayganlık hissi verir. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0