in

Dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı? 

Yüz yüze sınavların başlamasına çok az bir süre kalsa da öğrenciler konu eksiklerini tamamlamaya ve tekrarlarını yapmaya devam ediyor. Bu sebeple birçok kişi dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı sorusunu gündeme getirdi. Ağırlıklı olarak liseye yeni geçen kişiler tarafından araştırılan konu başlığı sosyal medya platformlarında da sıkça konuşuluyor. Peki, dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı? İşte, dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı sorusunun detaylı yanıtı… 

Arama motorlarında sıkça araştırılan dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı sorusu gündemdeki yerini aldı. Yüz yüze yapılacak olan sınavlara hazırlanan öğrencilerin araştırdığı konu halk arasında da sıkça merak ediliyor. Dişlerin çürümesi yalnızca bir sebebe bağlı olmamakla birlikte, genetik veya kişisel ağız ve diş bakımının yapılmamasının ardından oluşabilir. Peki, dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı?  İşte, dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı sorusunun detaylı cevabı… 

Dişlerin çürümesi fiziksel mi kimyasal mı? 

Diş çürümeleri kimyasal bir değişimdir. Dişlerimiz çürümeye başladığında ortaya çıkan çürük maddesi kimyasal bir madde özelliği gösterir. Dişlerin yapısında minerallerde bozulma meydana gelir. Dişlerimiz tekrar aynı mineralli yapısına geri gelemez. 

Kimyasal değişim nedir? 

Maddeyi oluşturan yapılarda değişim meydana gelir. Mineraller değişime uğrar. Maddenin iç yapısında değişimler oluşmaktadır. Mineralli yapı değişime uğrar farklı kimyasallar ortaya çıkar. Kimyasal reaksiyonlar oluşur. Bakteri üretir ve bu bakterinin çevredeki diğer unsurlara yönelik olarak reaksiyonlar ortaya çıkarak değişimi devam ettirir. 

Kimyasal değişim örnekleri 

Yaprakların çürümeye başlaması, yumurtanın haşlanması, çeşitli maddeler üzerinde küflerin oluşması gibi. Diş çürüğü, bakterilerin ürettikleri asitle dişin sert yapısını oluşturan diş minesi, dentin ve sement tabakalarına hasar verdiği bir hastalıktır. Bu dokularda bakterilerin çalışması sonucu zamanla dişlerde kaviteler (oyulmuş boşluklar) meydana gelmektedir. İki grup bakterinin bunların meydana gelmesinden sorumlu olduğu düşünülmektedir. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0