in

MgO asit mi baz mı? 

Yüz yüze yapılacak olan sınavların ardından derslerine ağırlık vermeye başlayan öğrenciler MgO asit mi baz mı sorusunu gündeme getirdi. MgO’nun açılımı ise magnezyum oksit. Bu maddenin en önemli özelliği ateşe dayanıklı olması. Bu sebeple birçok alanda kullanımına rastlamak mümkün. MgO Magnezyum (Mg) ve oksijen (O) elementlerinden oluşan bileşiktir. Peki, MgO asit mi baz mı? İşte MgO asit mi baz mı sorusunun detaylı yanıtı… 

YKS ve LGS gibi önemli sınavlara hazırlanan pek çok kişi MgO asit mi baz mı sorusunu araştırmaya başladı. Yüksek ısıya oldukça dayanıklı olan bu madde çok geniş alanlarda kullanılıyor. MgO bileşiğinde, magnezyumun oksijene kütlece birleşme oranı 3Mg ve 2O olarak biliniyor. Magnezyum Oksit (MgOKalsine Manyezit), hem ilaç ve katkı maddelerinde hem de teknik uygulamalarda bir magnezyum kaynağıdır. Peki, MgO asit mi baz mı? İşte, MgO asit mi baz mı sorusunun detaylı cevabı… 

MgO asit mi baz mı? 

MgO, Bazik özellik gösteren bir metal oksittir. Sulu çözeltilerine hidroksit iyonu (OH-) verebilen bileşiklere baz denir. Bazlar da asitler gibi suda iyonlarına ayrışarak çözünür. Bu nedenle sulu çözeltileri elektrik akımını iletir. Tatları acımsı olup, kırmızı turnusolü maviye çevirirler. Yakıcı ve tahriş edici özelliktedir. Asitlerle etkileşerek tuzları oluştururlar. Elde kayganlık hissi uyandırırlar. Ayrıca metallerin oksijenle yaptıkları bileşikler (metal oksitler) su ile reaksiyona girerek bazik çözeltiler oluşturur.  Bu nedenle bazik oksit veya anhidrobaz olarak bilinirler.   Na2O, K2O, CaOMgO, Li2O bileşikleri su ile etkileşerek baz oluştururlar. 

MgO nedir? 

Magnezyum oksit, beyaz renkli ve kristal şeklinde olur. Magnezyum oksitin kimyasal formülü ise MgO’dur. Bu madde magnezya olarak da bilinir.  Saf ve doğal olan magnezyum oksit gölden elde edilir. Hammadde olarak kullanılan magnezyum oksit üretimin artırılması için de kullanılmaya başlanmıştır. Kimyasal formülü MgO magnezya olarakta bilinmektedir. Bu beyaz, kristalize yapıdaki kimyasalın en önemli özelliği ise yüksek ısıya karşı oldukça dayanıklı bir maddedir. Magnezyum oksit bu niteliği bakımından her alanda sık kullanılır. Hem saf hem de doğal olan bu madde göl suyundan elde edilir. Oldukça şiddetli bir şekilde yanan bu madde oksit tozunu ortaya çıkarır. Bu işlemi uyguladıktan sonra yüksek ışı ile ısı ortaya çıkarır. Magnezyum hidroksit maddesi ya da magnezyum karbonatın kavrulması ile elde edilir. Magnezyum oksit sinterleme yöntemi ile manyezitten kalsinasyon sonucunda üretilir. 

MgO kullanım alanları nelerdir? 

Fotoğrafçılık alanında, Magnezyum oksit bütün fotoğraf cihazlarının dış gövdesinde gövdeyi güçlendirmek için günümüzde çok fazlaca kullanılmaktadır. Magnezyum oksit sanayi alanında da oldukça etkili alanlarda kullanılan bir madde olduğu da bilinenler arasındadır. Örneğin magnezyum oksit yine magnezyum klorür ile birleştirilerek önemli elyafı ve cam sanayinde güçlendirici özellik olarak fazlaca kullanılmaktadır. Böylece dekorasyon ürünlerinin yapımında oldukça sık kullanılır. Kimya alanında, Magnezyum oksit, kimya alanında grignard tepkimelerinde kullanılır. Tıp alanında, Magnezyum oksit, tıp alanında müshil olarak hasta kişilere tedavi amaçlı ve bağırsak temizliği içinde oldukça sık kullanılan bir maddedir. Ateşe oldukça dayanıklı olan magnezyum oksit, fırınların yapımında ve ateş tuğlası yapımında kullanılır. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0