in

Sürüngenler akciğer solunumu yapar mı? 

Arama motorlarında sıkça araştırılan sürüngenler akciğer solunumu yapar mı sorusu bir kez daha gündeme geldi. Bilindiği üzere yüz yüze yapılacak olan sınavlara sayılı günler kaldı. Bu sebeple derslerine ağırlık veren öğrenciler eksik konularını tamamlamaya çalışıyor. Türkiye’deki sürüngenlerin büyük bir çoğunluğu zehir taşımaz. İnsanlar bu algıyı değiştirdiklerinde evlerinde bu hayvanları beslemeye başlarlar. Peki, sürüngenler akciğer solunumu yapar mı? İşte, sürüngenler akciğer solunumu yapar mı sorusunun cevabı… 

Yüz yüze yapılacak olan sınavlara sayılı günler kaldı. Bu sebeple konularını tamamlamaya çalışan pek çok öğrenci sürüngenler akciğer solunumu yapar mı sorusunu gündeme getirdi. Sürüngen denince akla zehirli ve tehlikeli olabileceği hakkında düşünceler geliyor. Ama bu algı yanlıştır. Sürüngenlerin çok az bir kısmı zehir ve tehlike taşır. Peki, sürüngenler akciğer solunumu yapar mı? İşte, sürüngenler akciğer solunumu yapar mı sorusunun detaylı yanıtı… 

Sürüngenler akciğer solunumu yapar mı? 

Sürüngenler omurgalı oldukları gibi yumurtlayarak çoğalırlar ve dünya üzerinde bilinen 7000’den fazla türü vardır. Bunlar arasında çoğunlukla; kertenkele, kaplumbağa, yılan, timsah yaygın olarak bilinir. Bu hayvanların sürüngen yapıda olmalarının avantajı ve dezavantajları vardır. Nesli tükenmiş dinozorlar, ihtiyozorlar da bu grupta yer alır. Aralarında ki asıl fark, bedenlerinin keratin adlı yapıdan oluştuğudur. Keratinden oluşan bedenleri, pullarla kaplı ve serttir. Bedenlerindeki pullar, üst derinin kornea tabakasının kalınlaşması ile meydana gelir. Sürüngenler memeli hayvanlardır ve memeli hayvanlar akciğer solunumu yaparlar. 

Karın pulları ise çoğunlukla birbirlerinin üzerine biner. Bu da yılanlarda sürtünmeye yardımcıdır. Pulları arasındaki yumuşak deri sayesinde kolayca eğilip kıvrılabilirler. Dış yüzeylerindeki sertlik, onları dış faktörlerden fazla etkilenmeyerek daha korunaklı bir yapıda olmalarını sağlıyor. Kertenkele ve yılanlarda yaş ilerledikçe pullarını yenilemeye başlarlar. Bu olaya gömlek değiştirme de deniyor. Kalpleri diğer hayvanlara göre değişiktir. Kalpleri genel olarak 3 gözlü olup karıncık yarım perdeyle ikiye ayrıktır. Bu durum timsahlar için geçerli değildir. Sürüngenlerin en önemli duyusu görmedir. Bazı sürüngenlerde göze ek farklı yapılar bulunur. Örneğin; kum kertenkelesinin göz kapağı saydamdır. Bu da onların gözlerini kumlardan korur. Burun delikleri de kuma gömülürken korunmak için yukarıya doğrudur. Yalnızca gece avlanan gecko sürüngenlerinin göz bebekleri büyüktür. Gündüzleri ise güneş ışınlarından korunmak için çizgi şeklini alır. 

Sürüngenlerin özellikleri nelerdir? 

Sürüngenler çoğunlukla kurak iklimlerde yaşadıkları gibi farklı iklimde yaşayanları da vardır. Sürüngenler, değişken sıcaklıklı omurgalılardandır. Vücutlarının dışındaki pul ve keratin yapıları, dışarıya sıvı geçmesini önler. Ayrıca ter bezleri de yoktur. Bu nedenle sıvıya çok az ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda vücut ısılarını sabitleyebilir, dış ortamlara göre ayarlayabilirler. Kasları çok enerji tüketmemektedir. Ayrıca ılıman iklimlerde yaşarlar. Soğuk bölgelerde türleri olağan derecede azdır. Farklı ortamlara uyum sağlamış sürüngenlerin bazıları ağaçta, bazıları suda yaşar. Kaslarındaki güç potansiyeli kuşlara göre 2 kat, memeli hayvanlara göre ise 4 kat daha fazladır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0