Ulular köprü olsa basıp geçme ne demek sorusu ağırlıklı olarak öğrenciler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler. Türkçede “sav” ve “irsal-i mesel, darb-ı mesel” olarak da adlandırılır. Peki, ulular köprü olsa basıp geçme ne demek? İşte, ulular köprü olsa basıp geçme ne demek sorusunun detaylı yanıtı…
Ulular köprü olsa basıp geçme ne demek?
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede “sav” ve “irsal-i mesel, darb-ı mesel” olarak da adlanılır. Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
Ulular köprü olsa basıp geçme sözü, büyüklere karşı her zaman ve her durumda saygılı olmalıdır anlamına gelmektedir. Onlar yüksek bir görevde bulunmasalar, dahası herkes onları hor görse ve çiğneseler bile, insan saygısını azaltmamalıdır. Bilgi, görgü ve tecrübe yönünden üstün olanlar, toplumda hak ettikleri yeri alırlar. Değerlerine sahip çıkamayan toplumlarda bilge kişilerin baskı altında tutulduklarına tanık oluruz. Büyüklerimize, bilge kişilere, hangi durumda olurlarsa olsunlar, her zaman saygılı olmalıyız.