in

Hasta olan birisi Koronavirüs aşısı yaptırabilir mi? 

Son bir yıldır hayatımızın içerisinde olan korona virüse dair aşı çalışmaları devam ediyor. Bu sebeple birçok konu başlığı merak ediliyor. Son günlerde en fazla araştırılan soru ise hasta olan birisi Koronavirüs aşısı yaptırabilir mi oldu. Aşamalar halinde yurdun bütün kesimine yapılacak olan aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. Henüz kötü bir sonuç edilmemiş olsa da vatandaşların endişeleri de sürüyor. Peki, hasta olan birisi Koronavirüs aşısı yaptırabilir mi? İşte, hasta olan birisi Koronavirüs aşısı yaptırabilir mi sorusunun detaylı yanıtı… 

Son günlerde hasta olan birisi Koronavirüs aşısı yaptırabilir mi sorusu pek çok vatandaşın gündeminde. Aşılama çalışmaları hızla devam ediyor olsa da her geçen gün vaka sayıları da çoğalıyor. Bu sebeple hem virüsü vücudunda taşıyan hem de aşı sırası gelen vatandaşlar araştırma yapmaya başladı. Peki, hasta olan birisi Koronavirüs aşısı yaptırabilir mi? İşte, hasta olan birisi Koronavirüs aşısı yaptırabilir mi sorusunun detaylı yanıtı… 

Hasta olan birisi Koronavirüs aşısı yaptırabilir mi? 

Sağlık Bakanlığının planlaması doğrultusunda risk faktörleri göz önüne alınarak, aşamalar halinde aşılama yapılıyor. Bu süreçte merak edilenlerden biri de COVID-19’u atlatanların aşı yaptırmasının ne kadar doğru olduğu sorusu. Aşının içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı alerji/anafilaksi öyküsü bulunması durumunda aşı uygulanması önerilmemektedir. Daha önce yaşanan belirgin bir alerjik reaksiyon varsa aşı uygulamasından önce bu durum sağlık personeline belirtilmelidir.  Diğer tüm aşılarda da olduğu gibi yüksek ateş (38ºC ve üzerinde), tablosu netleşmemiş hastalık ve kronik hastalıkların atakları sırasında aşının uygulanmasının bir süre ertelenmesi önerilmektedir. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertek, “Hastalığı geçirenlerin tekrar aşılanmasına gerek yok” diyor ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Antikor seviyesi düşse de bu hastalık tekrar geçirilecek diye bir şeyi söylemek mümkün değil. En güçlü bağışıklık -insani olmamakla ve tıbbi olarak tercih edilmemekle birlikte- hastalığı geçirerek oluşuyor. Dolayısıyla antikorlar düştüğü için vatandaşlarımızı aşılamamız gerektiği konusunda şu anda elimizde bilimsel bir veri yok.” 

Aşı yapıldıktan sonraki bir yıllık süreçte tüm soruların yanıt bulacağını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Ertek, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Bu aşıları yaptıktan sonra bir yıl COVID-19 virüsü, influenza gibi dolaşımda kalacaktır. Tekrar düşük bir volümde de olsa dolaşırken aşılı olan insanlarda hastalık olacak mı olamayacak mı? Olursa ne düzeyde seyredecek? Daha mı hafif geçirecekler? Bunların hepsini göreceğiz. Şu anda bunların hepsi teorik, kanıtlanmış değil.”  

Bazı kişiler korona virüsü asemptomatik olarak, hiç belirti göstermeden atlatıyor. Bu nedenle hastalığı geçirdiğini bilmiyor bile. Bu durumdakilerin aşı yaptırmasının herhangi bir zararı olup olmadığı merak edilen sorular arasında. Prof. Dr. Ertek, sorunun yanıtını verirken önemli bir tavsiyede bulunuyor: “Hastalık geçiren kişiler aşı olursa bir zararı olmaz. Bu, kızamık hastalığını geçiren birine kızamık aşısı yapmak gibi bir şey. Herhangi bir zararı yoktur. Hastalığı geçirip geçiremediğinden emin olmayan birine aşı olmasını tavsiye ederim.” 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0