Mamut nesli tükendi mi sorusu arama motorlarında en fazla araştırılan içerikler arasında yer alıyor. Bilimsel adı Mammuthus, Mammut cinsi ile karıştırılmaması gerekir. Mammut sadece Amerika kıtasında yaşamış olan ve mamutlarla uzaktan akraba olan mastodontlar (Mammutidae) familyasının bir cinsidir. Peki, mamut nesli tükendi mi? İşte, mamut nesli tükendi mi sorusunun detaylı yanıtı…
Mamut nesli tükendi mi?
Hortumluların daima 4 adet uzun dişleri olmuş ve onlarında mamutlarda olduğu gibi buzul çağında uzun tüylü türleri ortaya çıkmıştır. Son üyeleri MÖ 1700 yılında yaşamıştır. Alaska’da yaşamış olan mamutların soyu susuzluktan tükenmiş Bilim dünyası, yünlü mamutlarının soyunun susuzluk nedeniyle tükenmiş olabileceğine ilişkin bulgulara ulaştı. … Ancak buzul çağından sonra yerkürenin ısınmasıyla deniz seviyesi yükselince yünlü mamutların yaşam alanı da daraldı.
Mamutlar Pliyosen çağının ortalarında Afrika kıtasında ortaya çıkmış, ve oradan Avrasya’ya ve Kuzey Amerika’ya yayılmışlardır. Zamanla soğuğa ayak uydurmuşlardır. Bulunan en eski mamut kalıntıları 4 milyon yaşındadır ve Etiyopya’nın Afar bölgesinde bulunmuşlardır. Bu Mammuthus subplanifrons türüne ait olan kalıntılar Kenya ve Güney Afrika’da da bulunmuştur. Bu tür yaklaşık 3 milyon yıl var olmuş ve peşinden Kuzey Afrika’da Mamuthus africanavus türü ortaya çıkmıştır. Bu türden hiçbir başka tür gelişmeden ortadan kaybolmuş, ya da bu türden Güney fili gelişmiş olabilir. Güney filinden 750.000 yıl evvel step mamudu, ve step mamudundan yünlü mamut gelişmiştir. Kuzey Amerika’da yaşamış olan preri mamudu da yaklaşık 1,5 milyon yıl evvel Kuzey Amerika’ya kadar yayılmış olan güney filinden gelişmiş olduğu tahmin edilir.