in

Rayiç bedel nereden alınır? 

Taşınmaz malların, (ev, konut, arsa, arazi, vs.) güncel piyasa koşullarına veya arz-talep isteklerine göre yıldan yıla değişiklik gösteren değere rayiç bedel denir. Son günlerde pek çok vatandaş rayiç bedel nereden alınır sorusunu araştırmaya başladı. Kısaca gayrimenkulün günümüz piyasasındaki alım-satım değeridir. Arz talep dengesinin bir sonucu olan rayiç bedel, alınan taşınmazın mesafe uzaklığına göre hesaplaması yapılır. Peki, rayiç bedel nereden alınır? İşte, rayiç bedel nereden alınır sorusunun detaylı yanıtı… 

Pek çok vatandaş tarafından sıkça araştırılan rayiç bedel nereden alınır sorusu yeniden gündemde. Bir taşınmaz malın ücretinin, rayiç bedelden daha düşük olmaması gerekiyor. Bu bedelin tespitini ise Maliye Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği değerlendirme kararı sonrası valilik tarafından atanan bir komisyon tarafından yapılmaktadır. Peki, rayiç bedel nereden alınır? İşte, rayiç bedel nereden alınır sorusunun detaylı yanıtı… 

Rayiç bedel nereden alınır? 

Rayiç bedel, bir malın güncel satış veya sürüm değeridir. Konut, araç, arsa ve arazi gibi varlıkların alım satımında sık sık gündeme gelen rayiç bedel daha çok konut kategorisinde karşılaşılır. Gayrimenkullerin emlak vergileri hesaplanırken de rayiç bedel esas alınır. Alınan bir taşınmazın rayiç bedelini öğrenme için birçok yol vardır. Bunlardan ilki e-devlet sitesine giriş yaparak rayiç bedel sorgulamasını yapabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise Gelir İdaresi Başkanlığının sitesine tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz. 

En yakın PTT şubesine giderek 2TL karşılığında edindiğiniz e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranız ile e-devlet sitesine girişinizi yapınız. Daha belediye hizmetlerine tıklayarak bulunduğunuz, alacağınız bir taşınmazın nerede, hangi ilçede olduğunu bulun. Arsa rayiç değerine tıklayın, burada mahalle adı, cadde/sokak adı, yılı doğru bir şekilde girdikten sonra sorgula butonuna tıkladığınız zaman almak istediğiniz arazinin rayiç bedelini öğrenmiş olursunuz. Rayiç bedel Gelir İdaresi Başkanlığı ile sorgulama yaparken: Bu linke tıklayarak https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/yayinlar/arsa-ve-arazi-asgari-metrekare-birim-degerleri Gelir İdaresi Başkanlığının sitemine giderek rayiç bedel sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Burada seçmek istediğiniz ilin rayiç bedel değerini görmüş olacaksınız. 

Rayiç bedel sorgulama   

Konut rayiç bedeli, bir konutun işlem yapıldığı tarihteki satış veya sürüm değeridir. Konut rayiç bedeli enflasyonun da etkisiyle arz ve talep dengesine göre aydan aya farklılık gösterebilir. e-Devlet Kapısı üzerinden aldıkları Barkodlu Emlak Rayiç Değeri Belgesi ile tüm resmi kurumlardan işlemlerini hızlı ve zaman kaybı yaşamadan yapabiliyor. Konut rayiç bedeli hesaplaması, konut ile aynı bölgedeki çok benzer veya aynı özelliklere sahip en az 3 konutun metrekare satış değeri üzerinden hesaplanır. 

Rayiç bedel nasıl hesaplanır? 

Konut rayiç bedeli hesaplamasında şu aşamalar uygulanır:   

Rayiç bedeli belirlenecek konut ile aynı bölgedeki çok benzer özelliklere sahip en az 3 konut belirlenir (genel konut satış ilanları üzerinden benzer konutlar bulunur). Belirlenen konutların fiyatları, metrekarelerine bölünerek 1 metrekare için satış fiyatları çıkartılır. (her konutta aynı olmak şartı ile net veya brüt üzerinden belirlenebilir) Her bir konutun çıkartılan 1 metrekare fiyatları toplanır ve referans alınan konut sayısına bölünür. Bulunan 1 metrekare fiyatı, rayiç bedeli hesaplanacak evin metrekaresiyle çarpılır. Bulunan sonuç evin evin rayiç bedeli olarak kabul edilir. Örneğin bir konut net 100 metrekare ve satış fiyatı da 300.000 TL ise 1 metrekarenin net satış fiyatı 3.000 TL’dir. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0