Genellikle çocuklarda görülen hayali arkadaşlık durumu pek çok ebeveyni endişelendiriyor. Fakat sosyal medyada bir eğlence aracı olarak kullanılmasının ardından hayali arkadaş nasıl çağırılır sorusuna yanıt arayanların sayısı artmaya başladı. Hayali arkadaş, ailelerin hayatına genellikle okul öncesi dönemde giren ve onları endişelendiren bir kavram. Arama motorlarında hayali arkadaş çağırma yöntemi nedir sorusu da çok fazla araştırılıyor. Ancak çocuklarda hayali arkadaş sanıldığı gibi korkunç bir şey değil. Bir çocuk neden hayali arkadaş edinir. Peki, hayali arkadaş nasıl çağırılır? Hayali arkadaş çağırma yöntemi nedir? İşte, hayali arkadaş nasıl çağırılır, hayali arkadaş çağırma yöntemi nedir sorularının detaylı yanıtları…
Hayali arkadaş nasıl çağırılır? Hayali arkadaş çağırma yöntemi nedir?
Çocukların, zihinlerinde hayal ile gerçek arasındaki farkın çok belirgin olmadığı okul öncesi dönemde kendilerine yarattıkları oyun arkadaşına hayali arkadaş deniyor. Öyle ki bu arkadaş bir insan, hayvan ya da cansız varlık olabiliyor. Çocuklar yarattıkları bu görünmez dostlar için hayali arkadaş isimleri de kullanıyorlar.
Hayali arkadaş çağırma yöntemi nedir?
Hayali arkadaşı çağırmak, getirmek ya da göndermekle alakalı bir durum yoktur. Hayalimizde bir arkadaşımızda olmasını istediğimiz özellikleri canlandırabiliriz. Arkadaşlarımız okuldayken etrafımızda olan yaşıtlarımızdır. Hepsi bizim arkadaşımızdır. Bazıları kendilerini bizlere daha yakın hissettirir. Onlar da artık bizim yakın arkadaşımız olur. Hayali arkadaş demek, belli bir yaştaki çocukların gerçeklikle soyut dünyayı ayırt edemedikleri çağlarında kafalarında oluşturdukları bir figürdür. Çocuk gelişimci ve psikologlara göre bu durumun ilkokul çağlarına kadar sürmesi normaldir.
Çocukların neden hayali arkadaşı olur?
Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Psikolojik Danışman Tuğba Gürçağ, çocukların hayali arkadaşları olmasının 2 sebepten kaynaklandığını söylüyor. Bunları; Sosyal gelişim açısından gerekli olma, Patolojik durumlar, olarak değerlendiriyor.
Hangi çocuklar hayali arkadaş edinir?
Klinik Psikolog Doktor Eileen Kennedy-Moore; Tek çocukların, Diğer kardeşleri kendinden büyük olanların, Yetişkinlerle çok fazla vakit geçirenlerin, Pek fazla televizyon izlemeyenlerin, hayali arkadaş yaratma ihtimallerinin daha fazla olduğunu söylüyor.
Çocuklarda hayali arkadaş ne zaman ortaya çıkar?
Çocukların hayali arkadaş dönemi genellikle 2-3 yaşlarına denk geliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, 3-4 yaş çocuklarının %65’inin hayali arkadaşı olduğu ortaya çıkmış.
Çocuğun hayali arkadaşı olması normal mi?
Çocuğunun hayali arkadaşı olduğunu fark ettiğinde gerçeklikle bağının koptuğu düşüncesiyle endişelenebilirsin. Yetişkinlerde hayali arkadaş durumu ürkütücü olsa da, çocuklarda bu tarz davranışlar akıl hastalığından ziyade, sağlık göstergesi.
Uzmanlar çocukların hayali arkadaşı olmasını gelişimin bir parçası olarak değerlendiriyorlar. Yani, 2 yaş çocuğun hayali arkadaşı olması gayet normal ve sağlıklı. Hayali arkadaş çocuğun yaratıcılığının da bir göstergesi. Eğer çocuğun seni hayali arkadaşıyla tanıştırırsa telaşlanma. Aksine, bunu çocuğunla birlikte oynamak için bir fırsat olarak değerlendirmelisin. Çocuğunun hayal dünyasına ne kadar dahil olursan aranızdaki bağı da o kadar güçlendirmiş olursun. Hayali arkadaşa yemek masanızda ve yolculuğa çıktığınızda arabada yer vermek eğlenceli olabilir.
Hayali arkadaşa nasıl tepki vermelisin?
Çocuğun, hayali arkadaşlarıyla oynarken gerçek arkadaşlarıyla da oynuyorsa bunda bir sorun yok. Ancak yalnızca hayali arkadaşlarıyla oynuyorsa bu konunu üzerine gitmeli, gerekirse bir uzmanla görüşmelisin. Çocuğunun hayali arkadaşı olduğunu fark ettiğinde ona kızmamalı ve onunla dalga geçmemelisin. Çocuğunun hayali arkadaşıyla oynamasına izin vermeli, çocuğun istediği takdirde belli sınırlar içerisinde oyunlarınıza dahil etmelisin. Katılımcı olmalı ama kendi fikirlerini katmamalısın.
Çocuğunu sadece gerçek arkadaşlarıyla oynaması için zorlamamalısın. Ancak gerçek arkadaşlarıyla da sosyalleşmesini sağlamak için ortam yaratmaya çalışabilirsin. Çocuğunun kendi yaptığı şeyler için hayali arkadaşını suçlamasına izin vermemelisin. Çocuğunun fantezi dünyası onun gerçekliği haline gelmeye başladıysa ters giden bir şeyler var demektir, uzmanla görüşmeyi ihmal etmemelisin. Hayali arkadaşı, çocuğunun kendisine ya da başkalarına zarar vermesini veya tehlikeli şeyler yapmasını istiyorsa mutlaka uzmana başvurmalısın.
Ergenlerde hayali arkadaş olması normal mi?
Hayali arkadaş yaratmak, çocukların duygusal ve zihinsel açıdan sağlıklı olduğunu gösteriyor. Ancak 12 yaşında hayali arkadaş ya da ergenliğe taşınan bir görünmez arkadaş durumu, birtakım sorunlara işaret ediyor olabilir. Eğer çocuğun 6 yaşından sonra da hayali arkadaşıyla vakit geçiriyorsa, gerçek arkadaşlarıyla sosyalleşmiyorsa ve hayali arkadaşının kendisini yönettiğini söylüyorsa bir problem var demektir.
Ananı s… lan ben 12 yaşındayım 7 8 yaşımdan beri hayali arkadaşım var sşfjsşfjwşdk
Sıçtık
Bende istiyorum mutlu olmalısın bence
bende cok istiyorum hayali arkadas