in

Son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanılır mı?

Son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanılır mı sorusunun yanıtı pek çok insan tarafından merak ediliyor. Pek çoğumuz çeşitli sebeplerden ilaç ya da ilaçlar kullanıyoruz ve genelde ilaç kullanımında göz ardı edilen bir durum var: İlaçların son kullanma tarihi… Peki son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanılır mı? İşte merak edilen bu sorunun doğru yanıtı…

Son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanılır mı sorusu, milyonlarca insanı yakından ilgilendiren bir konu başlığı. Sağlık sorunlarına deva olan pek çok ilaç, bir yandan yan etkilerini de beraberinde getirebiliyor. İlaç kullanımı kimi insanlarda acil durumlar için geçerli olurken, kimileri için ise hemen her gün ihtiyaç duyulan bir şeydir. Peki son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanılır mı?

İlaçların son kullanma tarihi, ilaçların ömrünün sonunu bizlere gösterir. Son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanılır mı sorusunun yanıtı da haliyle hayır olacaktır. Zira ilaçların son kullanma tarihini kesinlikle geçirmemeli, geçirdiysek de o ilaçı ortadan kaldırmalı ve bir daha asla kullanmamalıyız. İlacın ne olduğunun da bir önemi yok. Tıpkı aldığımız yiyeceklerin son kullanma tarihi gibi, ilaçların da bir ömrü var ve bu ömür döngüsü içinden çıkan bir ilaç tamamen zararlı bir kimyasaldan öte bir şey değildir.

İnternette bu bilginin aksine bir içerik gördüğünüzde ise ciddiye almamalısınız. İlaçların ömrü tamamlandığında halen ısrarla bu ilacı kullanıyor olmak, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmak ve hayatınızı kabusa dönüştürmekle eş değer bir tutumdur.

İlaçların ömrünü uzatmak için ise uygun koşulların sağlanması gerekir. Örneğin ilaçlar buzdolabında saklanırsa ömürleri uzayabilir. Geleneksel banyo dolabınla ilaç saklama alışkanlığı ise aslında pratikte faydasız bir eylemdir. Yeteri kadar ilaçları soğuk tutmaması nedeniyle ilaçların ömrü daha kısa olur ve bu yöntem tercih edilmemelidir.

İlaçların ömrü birbirinden farklılık gösterir. Örneğin göz damlaları ya da göz kremlerinin ömrü hayli kısadır ve açıldıktan sonra 4 hafta içinde tüketilmesi gerekir. Çünkü dış ortamdan mikrop kapabilme ihtimali çok yüksek bir ilaçtır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0