in

Azime Korkmazgil yaşıyor mu? 

Azime Korkmazgil yaşıyor mu sorusu sın günlerde pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Şair Hasan Hüseyin’in en büyük şansının, Azime Korkmazgil gibi bir hanımefendi, bir yazar ve bir öğretmenle evli oluşunu savunan birçok kişi var. Bilinen aşk hikayelerine meydan okuyan Korkmazlıgil aşkı herkesin dilinde. Peki, Azime Korkmazgil yaşıyor mu? İşte, Azime Korkmazgil yaşıyor mu sorusunun detaylı yanıtı… 

Ünlü öğretmen ve yazar olarak tanınan Azime Korkmazgil yaşıyor mu sorusuyla gündemdeki yerini aldı. Usta şair Hasan Hüseyin ile yaşadığı aşk ile herkesin gönlüne taht kuran ikili, aşk efsanelerine taş çıkartacak durumda. Hasan Hüseyin pek çok ödülün de sahibi. Peki, Azime Korkmazgil yaşıyor mu? İşte, Azime Korkmazgil yaşıyor mu sorusunun detaylı cevabı… 

Azime Korkmazgil yaşıyor mu? 

Genç öğretmen Azime Karabulut, Hasan Hüseyin Korkmazgil’e elini uzattığında, şair de ona yüreğini verdiğinde, biri otuz, diğeri otuz altı yaşında idiler. En delicoş gençlikten en olgun ve en üretken yıllara açılan kapıdaydılar yolları birleştiğinde. Azime Korkmazgil’in hala hayatta ve gayet sağlıklı olduğu biliniyor.

1964’den 1984’e, dolu dolu bir yirmi yıl! Tanıştıklarında Azime, şairin 1959 Şubat’ında Dost dergisinde yayımlanan ilk şiirinden beri, sanata ve şiire gönül vermiş bir edebiyat öğretmeni olarak, onun izini ve gür şiir sesini çoktan yakalamıştı. Elinden tuttuğu kişinin, kendi deyişiyle, “gerçek bir halk çocuğu, sınıfının bilincine, kitaplardan değil, bu sınıfının alınyazısını yaşayarak varmış” bir yiğit adam, has bir ozan olduğunu daha baştan biliyordu. 1927’de Sivas’ın Gürün ilçesinde doğmuştur.[1] Hasan Hüseyin, Adana Erkek Lisesini 1948’de, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nü 1950’de bitirdi.[1] Öğretmenliğe Göksun’da başladı. Siyasi eylemleri gerekçesiyle öğretmenlikten atıldı, tutuklandı, hüküm giydi. 1955-1960 yılları arasında Gürün ve Sivas’ta arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği yaptı. 

1960’ta İstanbul’a, sonra Ankara’ya yerleşti. Akis dergisinde çalıştı. Bir süre de Forum dergisinin sanat sayfalarını yönetti (1968-1970). Kızılırmak adlı kitabı nedeniyle hakkında komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla dava açıldı, 3 yıla mahkûm edildi ve aklandı. Lise yıllarında şiir yazmaya başlayan Hasan Hüseyin’in ilk şiiri 1959’da Dost dergisinde çıktı. Bu yıllarda mizahi hikâyeleri de yayınlandı. Kavel (1963) adlı kitabı ile 1964 Yeditepe Şiir Armağanı’nı, Kızılkuğu (1971) ile TRT’nin 1970 Sanat Başarı Ödülü’nü, Filizkıran Fırtınası (1981) ile 1981 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü’nü ve Nevzat Üstün Şiir Ödülü’nü aldı. Şair 1983’te beyin kanaması geçirdikten sonra bir yıl bitkisel hayatta yaşadı. 26 Şubat 1984’te evinde yaşama gözlerini yumdu. Maltepe Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. Hasan Hüseyin Korkmazgil’in eşi Azime Korkmazgil’den “Bir Oğlum Olacak Adı Temmuz” şiirinde adı geçen Temmuz Korkmazgil (1965) isimli bir oğlu vardır. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0