in

Darı nedir? Darı ve Mısır aynı mı? 

Son günlerde pek çok kişi darı nedir sorusunu araştırıyor. Ayrıca darı ve mısır aynı mı sorusu da merak edilen bir diğer başlık. Bilindiği üzere darı, alkol üretiminin yanı sıra, çeşitli gıda ürünlerinin geliştirilmesi için bir bileşen olarak kullanılmakta. Üstelik kurak yerlerde üretilen darının faydaları da saymakla bitmiyor. Peki, darı nedir? Darı ve mısır aynı mı? İşte, darı nedir, darı ve mısır aynı mı sorularının detaylı yanıtları… 

Arama motorlarında sıkça araştırılan darı nedir sorusu bir kez daha gündeme geldi. Ayrıca pek çok internet kullanıcısı darı ve mısır aynı mı sorusuna da yanıt arıyor. Üstelik darının faydaları saymakla bitmiyor. Epidemiyolojik çalışmalar tahıl tanelerinin ve bunların ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesinin; kardiyovasküler hastalık, tip II diyabet, gastrointestinal kanser ve bir dizi başka hastalık risklerine karşı koruyucu rolü olduğunu göstermiştir. Peki, darı nedir? Darı ve mısır aynı mı? İşte, darı nedir, darı ve mısır aynı mı sorularının detaylı cevapları… 

Darı nedir? Darı ve Mısır aynı mı? 

Buğday ya da arpada görüldüğü gibi darının tohumları bir eksenin etrafında düzenli olarak dizilmiş şekilde olmaz. Darının besin değeri diğer tahıllardan daha azdır. Darının 300’den fazla çeşidi vardır, buğday ve pirinçten sonra dünyada en çok kullanılan besin maddesidir. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi darının yetiştiği bölgeler arasındadır. 

Darı ülkemizde özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan bozanın yapımında ham madde olarak kullanılır. Darı unundan ekmek de yapılır ayrıca oldukça nişasta içerdiği için ispirto çıkarılmasında da kullanılır. Kuşlara yem olarak da verilen darı Tunus, Fas, Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinde en önemli besin maddesi olarak nitelendirilir. 

Darı Buğday mı? 

Darı, tohumların işlenmesiyle elde edilen bir tahıldır. ekili çeşitler darı (Panicum). Darı taneleri yuvarlak veya oval bir şekle sahiptir, sarı, çapı 1 ila 2 mm arasında olan ham tanelerin boyutudur. Buğday, otsu tahılların bir cinsidir., tüm dünyada en çok aranan kültürlerden biridir. Buğday cinsinin, on çeşidi içeren 20 türü vardır. Buğdayın çiçek açması karmaşık bir başaktır, meyve ise gevşek bir kurtçuktur. Yani darı ve buğday aynı şey değildir.

Darı Yenir mi? 

Darıyı buğdayı kullandığımız her yerde, glütensiz alternatifi olarak tüketebiliriz. Yemeklerde patates ya da pirinç yerine darı servis edebiliriz. Yazın soğuk hali ile kışın ise sıcak olarak salatalara ilave edebiliriz. Hem küçükler hem büyükler için favori kuru yemişlerimiz ve meyvelerle sabahları porridge şeklinde harika bir kahvaltı olarak tüketebiliriz. Sağlıklı ve glütensiz, tam tahıllı ekmek ve tatlı yapımında kullanabiliriz. Çorbalara ekleyebilir ve daha yoğun ve doyurucu çorbalar elde edebiliriz. Sebzeler ile beraber stir-frylar’a ekleyebiliriz. 

Darı Unu nedir? 

Boza’nın hammaddesi olarak bilinen darı magnezyum, potasyum ve protein açısından zengindir. Silika içeriği ile kolay sindirilebilen ve gluten içermeyişi ile çölyak hassasiyeti olanların tercihidir. Asit oluşumunu önleyen yapısı metabolik artıklarla pislenen ve ağırlaşan kanın temizlenmesinde faydalıdır. Darı unundan helva, muffin, ekmek ve hamurişleri yapımında faydalanılır. Akdarı buğdaygillerden olup nem isteği az, kuraklıkta yetiştirilebilen bir türdür. Akdarı’nın buğdaygiller familyasından olmasına rağmen buğdayın yerine konması zordur. Gluten içermeyen diğer unlar gibi darı da hamurlaşma kabiliyeti açısından zayıftır. Darı Ekmeği yapmak tecrübe ve emek isteyen bir süreçtir. 

Darı tahıl mıdır? 

Darı, boyutu küçük, yuvarlak şekilli, beyaz, gri, sarı ya da kırmızı renklerde bulunabilen glütensiz bir tahıldır. Teknik açıdan tahıl değil, tohumdur aslında; ancak mutfak perspektifinde değerlendirildiğinde tahıl olarak kategorize edilir. 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0