160 ülkeye seyahat edebilme kolaylığı sağlayan hususi pasaport yani yeşil pasaport nedir ve ne işe yarar sorularıyla araştırılmaya başlandı. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport adını alan hususi pasaportun avantajları oldukça fazla ve birçok ayrıcalığı bulunuyor. Bilindiği üzere pek çok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlıyor. Peki, yeşil pasaport nedir ve ne işe yarar? Haberimizin detaylarında yeşil pasaport nedir ve ne işe yarar sorularını derledik. İşte yeşil pasaport hakkında tüm merak edilenler…
Yeşil pasaport nedir ve ne işe yarar?
Sık sık seyahat edenlerin en temel ihtiyacı olan pasaport birçok ülkenin kapılarını açıyor. Ancak pasaportların da türleri ve bu türler için geçerli koşulları bulunuyor. Birçok kişinin sahip olmak istediği yeşil pasaport ise sayısız avantajı da beraberinde getiriyor. Alması biraz zor olan bu pasaport türünde yerine getirmeniz gereken şartlar var elbette. Her isteyen bu pasaporta sahip olamıyor.
Yeşil pasaport sayesinde oldukça meşakkatli işlemlere sahip olan Schengen vizesine gerek kalmıyor. (Schengen vizesi hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.) Bu pasaport sayesinde Avrupa’ya giriş çıkışlarınız da oldukça kolaylaşıyor. İstediğiniz zaman birçok ülkeye giriş çıkış yapma şansı tanıyan yeşil pasaportta yaklaşık 160 ülkeye vize almadan rahatlıkla girmeniz mümkün. 5 yıl süresi olan yeşil pasaport diğer pasaport türlerine göre seyahatlerinizde daha pratik bir yol izlemenizi sağlıyor. Temelde devlet memurlarının aldığı bir pasaport türü olan yeşil pasaportu alabilmenin ilk şartı elbette devlet memuru olmak.
Yeşil pasaport kimler yararlanabilir?
Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir. TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara, Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine, Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca), Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına, Devlet sporcularına, Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına, 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş adamlarına, Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.
Yeşil pasaport almak için kaç yıl çalışmak lazım?
Yeşil pasaportu bulunan bir kişi tam olarak 160 ülkeye vizesiz, kapıda vize ya da online vize alarak seyahat edebilir. Bu pasaport türü dünyada çok az ülkede verilmektedir. Bordo pasaportu olan bir kişi 102 ülkeye giriş sağlayabilirken Amerikan pasaportu bulunan biri ise 174 ülkeye giriş sağlayabilir. Bir yeşil pasaportu bulunan kişi ise 160 ülkeye seyahat edebilme kolaylığına sahiptir. Devlet memurunun yeşil pasaporta hak kazanması, kadro derecesine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Kadro derecesi bakımından ilk 3 dereceye yükselemeyen memurlar yeşil pasaport alamamaktadır.
Yeşil pasaport kimlere verilmez?
Yeşil pasaport yalnızca devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip kişilere verilebiliyor. Ailenizde yeşil pasaport alabilecek kişiler bulunuyorsa sizler de yararlanabilirsiniz. Eş, 18 yaş altı çocuklar, 25 yaşın altındaki, hak sahibi ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklarınız veya yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarını eğer sizinle ikamet ediyor, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan faydalanabiliyor. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekmekte. Fakat memur statüsüne sahip olmayan kişiler yeşil pasaporta sahip olamazlar.
İngiltere yeşil pasaporta vize istiyor mu?
Avrupa ülkelerine yeşil pasaportla seyahat edebilen başvuru sahipleri İngiltere seyahatleri için vize almak durumundadır. İngiltere vize başvuru evrakları, başvuru adımları ve vize ücretleri yeşil pasaport sahipleri ve bordo pasaport sahipleri için aynıdır. Yeşil pasaport İngiltere vizesi prosedüründe herhangi bir kolaylık sağlamaz. Başvuru formları elektronik ortamda doldurulduktan sonra vize ücreti ödenir. Yeşil pasaport sahiplerinin İngiltere vize ücreti ödememesi, vize harcından muaf olması bir durum söz konusu değildir.
Avrupa’da yeşil pasaporta vize uygulamayan ülkeler arasında ise Almanya, Andorra, Avusturya, Azerbaycan, Arnavutluk, Belçika, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Lüksemburg, Macaristan, Gürcistan, Hollanda, Hırvatistan, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, KKTC, Kosova, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Makedonya, Malta, Moldova, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Vatikan ve Yunanistan bulunuyor.