in

Gülbenk nedir ve ne demek? 

Alevi vatandaşların gündelik hayatında sıkça yer verdiği gülbenk nedir ve ne demek sorularıyla araştırılıyor. Alevi inancında, Cem erkanlarının başlangıcında, kapanışında ve cem yürütülmesi sırasında ve genel olarak perşembe akşamları yapılan sohbet cemlerinde ve diğer cemlerde, ayrıca lokma olarak adlandırılan hayır yemeklerinde, nikah erkanlarında Pir’in ya da Dedebabanın ant ezgili biçimde yaptığı ve Bismişah Allah Allah diye başlayan dualara gülbenk denir. Peki, gülbenk nedir ve ne demek? İşte, gülbenk nedir ve ne demek sorularının detaylı cevapları… 

Son günlerde pek çok kişi gülbenk nedir ve ne demek sorularını araştırıyor. Gül ve Benk sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Alevi Bektaşi yolunda, genelde Cem ayinlerinin açılışı, kapanışı ve yürütülmesi sırasında okunan dua ile eşdeğer nitelik taşıyan bir unsurdur. Gülbenk, kısaca Alevi ibadetlerinden önce ve sonra yapılan bir çeşit duadır denilebilir. Peki, gülbenk nedir ve ne demek? İşte, gülbenk nedir ve ne demek sorularının detaylı yanıtları… 

Gülbenk nedir ve ne demek? 

Gülbenk Farsça bir kelimedir dilimize Farsçadan geçmiştir. Alevilik inancı ile ilgili olan bu terime “tercüman” da denilmektedir. Alevilik inancına göre yapılan duaya “Gülbenk” denir. Gülbenkler yöreye ve gülbenk veren dedeye ya da dedebabaya göre değişiklik gösterebilir. Gülbenk İslam inancındaki “dua” ile eşdeğerdir. Gülbenkler “Bismişah” ile başlar, Hz. Ali ve Bektaşi Veli’ye atıf sözler ile biter. 

Gülbenk ne zaman okunur? 

Yemeklerden önce, sabah kalktıktan sonra, yatmadan önce, yapılan sohbetlerde, cem ayinlerinin açılışında, cem ayinlerinin kapanışında, cem ayinleri sırasında, bayramlarda, mutlu zamanlarda, üzüntülü zamanlarda gülbenk okunur.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0