in

Hakkal yakin ne demek? 

Son günlerde pek çok kişi Hakkal yakin ne demek sorusunu araştırmaya başladı. İlme’l-yakīn aklî veya naklî delil ile, ayne’l-yakīn duyu yoluyla elde edilen bilgiyi, hakka’l-yakīn ise iç duyu veya iç tecrübe vasıtasıyla insanda meydana gelen en kesin bilgiyi ifade eder. Yakın akl-ı selim kimseler için şüphe gerektirmeyen kesin ve gerçek bilgi demektir. Dini literatürde, ortadan kaldırılması mümkün olmayan sebebe uygunluk şartının gerçekleştiği kesin ve değişmeyen itikattır. Peki, Hakkal yakin ne demek? İşte, Hakkal yakin ne demek sorusunun detaylı cevabı… 

Arama motorlarında sıkça araştırılan Hakkal yakin ne demek sorusu gündemdeki yerini aldı. Yakin içerisinde şüphe, yalan söz ve doğru olmayan taklit içermez. Yani yakin, sağlam ve akıllı bir kişi için hiçbir şüpheye mahal vermeyecek şekli ile kesin bilgiler verir. Kesin bilgiler içeren hükümlere de yakiniyyat denmektedir. Yakin bilgiler için bazı dereceler sıralanmıştır. Peki, Hakkal yakin ne demek? İşte, Hakkal yakin ne demek sorusunun detaylı yanıtı… 

Hakkal yakin ne demek? 

Hakka’l-yakîn, Bizzat yaşanarak elde edilen bilgidir. Kesinlik ifade etme bakımından en üstün bilgi çeşididir. Bir bilginin hakikatine erme hadisesidir. Bilgi ve marifet mertebelerinin en yükseği olan bu mertebenin de çok mertebeleri vardır. Bu bilginin de yakîn mertebesine ulaşması ile kazanılan kesin bilgidir. Bu mertebe bilgiyi yaşama, hakikatine erme ve şüpheye yer bırakmadan işin doğrusunu anlama mertebesidir. 

Kalp ile sezilip bizzat duyulan ve basiretle müşahade olunarak yaşanmak suretiyle hasıl olan bilgi mertebesidir. Bu bilgi yakîn ifâde eden bilgilerin en yüksek mertebesini teşkil eder. Bu yüzden “tatmayan bilmez” denilmiştir. Hakka’l-yakîn mertebesine ulaşan kimselere ehl-i marifet (marifet sahibi) ve arif denir. Bunların elde ettikleri bilginin sözle ifâdesi güçtür. Bazı müfessirlere göre Kur’ân’ın şu âyetleri ilmin bu mertebesine işaret etmektedir: “Ve O, gerçekten kat’î bilginin ta kendisidir.” (Vakı’a, 56/95); “Şüphesiz ki bu, kesin gerçektir.” (Hâkka, 69/51) 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yükleniyor...

0